25 % dansbandsmoms eller 6 % kulturmoms?

Under sommaren 2004 har Benny Anderssons Orkester turnerat med egen dansbana i bagaget och anledningen är förstås att deras musik går bra att dansa till. Kapellmästaren kommenterar: ”Det är roligare att spela när folk dansar. Det blir inte lika pretentiöst.”

Problemet är att deras produktionsbolag nu får en skattesmäll på 1,14 miljoner kronor eftersom danstillställningar är belagda med 25 procent moms. Vanliga konserter däremot, är bara belagda med 6 procent ”kulturmoms”. Dansande publik – 25 procent moms, sittande publik – 6 procent moms.

Många frågor dyker förstås upp inför en sådan regel:

• Om de flesta sitter och några dansar lite på sidan om, vilken moms gäller då?

• Om det finns dansbana och ingen dansar, blir det 25 procent moms i alla fall? Bandet kanske är för dåligt för att dansa till.

• Om publiken står på dansgolvet och gungar lite fram och tillbaka, som på en konsert, vilken…?

Riksskatteverket har insett problemet och planerar att skicka ut speciella ”danspoliser” som oanmälda kommer att besöka konserter för att kontrollera om någon dansar. I så fall kan momsen ändras till 25 procent. En annan fråga dyker då upp:

• Måste man som publik stå still om man kramas? Annars kanske arrangören kräver att man ska betala mellanskillnaden mellan 6 och 25 procent moms?

Allt detta har fått branschen att reagera kraftigt och därför har man förhandlat fram att momsen framöver ska bli mellan 6 och 25 procent om det finns både sittande och dansande publik. Den exakta momsen beräknas enligt formeln:

((a + 0,2 x c) / (a + b) – (f – (d x e)) + 0,35 x g / (a + b) + 0,55 x (h + i) / (a + b)) x 25

a – antal dansande
b – antal sittande
c – antal sittande som vill dansa men inte har någon att bjuda upp
d – medeltid per låt
e – antal låtar
f – total tid för evenemanget
g – antal som står mellan stolarna och gungar i takt (inom plus/minus 20 BPM av den aktuella låten)
h – antal sittande som stampar takten
i – antal sittande som ”shakar loss” på stolen

Överklockning skapade tidsreva

En tidsreva skapades för ett kort ögonblick idag då Niklas Valfridsson överklockade sin dator. Överklockning har länge beskyllts för att vara en av orsakerna bakom

Människor hävdar att de är smartare än ris

Molekylärbiologer vid Södertörns högskola upptäckte häromdagen att en riscell innehåller fler gener än en människocell. Upptäckten har orsakat kaos i hela landet när folk försöker

error: Innehållet är skyddat!