25 % dansbandsmoms eller 6 % kulturmoms?

Under sommaren 2004 har Benny Anderssons Orkester turnerat med egen dansbana i bagaget och anledningen är förstås att deras musik går bra att dansa till. Kapellmästaren kommenterar: ”Det är roligare att spela när folk dansar. Det blir inte lika pretentiöst.”

Problemet är att deras produktionsbolag nu får en skattesmäll på 1,14 miljoner kronor eftersom danstillställningar är belagda med 25 procent moms. Vanliga konserter däremot, är bara belagda med 6 procent ”kulturmoms”. Dansande publik – 25 procent moms, sittande publik – 6 procent moms.

Många frågor dyker förstås upp inför en sådan regel:

• Om de flesta sitter och några dansar lite på sidan om, vilken moms gäller då?

• Om det finns dansbana och ingen dansar, blir det 25 procent moms i alla fall? Bandet kanske är för dåligt för att dansa till.

• Om publiken står på dansgolvet och gungar lite fram och tillbaka, som på en konsert, vilken…?

Riksskatteverket har insett problemet och planerar att skicka ut speciella ”danspoliser” som oanmälda kommer att besöka konserter för att kontrollera om någon dansar. I så fall kan momsen ändras till 25 procent. En annan fråga dyker då upp:

• Måste man som publik stå still om man kramas? Annars kanske arrangören kräver att man ska betala mellanskillnaden mellan 6 och 25 procent moms?

Allt detta har fått branschen att reagera kraftigt och därför har man förhandlat fram att momsen framöver ska bli mellan 6 och 25 procent om det finns både sittande och dansande publik. Den exakta momsen beräknas enligt formeln:

((a + 0,2 x c) / (a + b) – (f – (d x e)) + 0,35 x g / (a + b) + 0,55 x (h + i) / (a + b)) x 25

a – antal dansande
b – antal sittande
c – antal sittande som vill dansa men inte har någon att bjuda upp
d – medeltid per låt
e – antal låtar
f – total tid för evenemanget
g – antal som står mellan stolarna och gungar i takt (inom plus/minus 20 BPM av den aktuella låten)
h – antal sittande som stampar takten
i – antal sittande som ”shakar loss” på stolen

Så slipper du få jobbet

Vad gör du om du måste söka ett jobb som du inte vill ha? Skjuter upp det i veckor eller skickar in en ansökan och

Pongo tar ut skilsmässa

Hollywoodstjärnan Pongo, känd från filmen 101 dalmatiner, har tagit ut skilsmässa från sin tik Perdita. Orsaken till skilsmässan uppges vara otrohet, vilket Perdita inte förnekar.

error: Innehållet är skyddat!