Allt fler börjar sjunga hemma

Cd-priset går upp igen! Nu ska en cd-skiva kosta 199 kr. Skivbolagen befarar att det höga priset kommer att leda till minskad skivförsäljning. De är rädda att folk kommer att skaffa musiken på annat sätt.

Småbarnspappan Ragnar (som för övrigt vill vara anonym) berättar: ”Jag brukar lyssna på de senaste skivorna i skivaffärernas hörlurar flera gånger för att kunna memorera låtarna. Och på jobbet är radion alltid inställd på någon kommersiell kanal för att jag ska kunna höra de senaste hitsen. Sen går jag hem och sjunger dem för mina barn. Jag har helt enkelt inte råd att köpa några skivor längre.”

Musikern Knut-Johan (som också vill vara anonym) berättar: ”Jag går till biblioteket och lånar böcker med noter på de senaste hitsen. Sen spelar jag in egna versioner av låtarna i min hemstudio som jag sen lyssnar på. Det är för dyrt att köpa färdiginspelade plattor idag.”

Följden av detta blir uteblivna intäkter för skivbolagen. Undersökningar visar att det inte är ovanligt med så många som 50 (femtio) olika fingeravtryck på en cd i en skivaffär. Det innebär att så många som 49 kunder varit på väg att köpa skivan men ångrat sig. Skivbolagen har räknat ut att de förlorat många miljoner kronor på grund av detta.

Även artister och musiker har ledsnat. Rapparen Sprätter säger: ”Vi i branschen kommer aldrig acceptera den här ’hem-sjungningen’ som blivit så populär i och med att fickminnen nu har blivit så billiga. Folk nynnar in melodierna på en gång när de hör dem på radion. På så vis behöver de inte lära sig låten på en gång. Sen sitter de hemma i källaren och lär sig låtarna i lugn och ro för att sen sjunga dem om och om igen. Ofta sjunger de för andra också. Jag har till och med hört vanligt folk gå och sjunga offentligt ute på gator och torg. De ska betala STIM-pengar för det! Vi som gör musiken vill ha betalt för vårt arbete!”

Vakterna på centralstationen och i tunnelbanan har också fått problem på grund av detta. Folk står nämligen stilla väldigt länge och lyssnar på andra trafikanter och på gatumusikanterna. Vakten Bert-Runar (som absolut inte vill vara anonym) berättar om det akuta läget: ”Vi får numera helt koncentrera oss på att få folk att röra på sig och påminna dem om att de kan komma för sent till jobbet om de stannar och lyssnar för länge. Många blir då arga och det uppstår ofta en hotfull stämning. Förra veckan fick min kollega en matlåda rakt i ansiktet.”

Sony Music meddelar att man kommer att ersätta den förlorade måltiden med rikskuponger värda 56 kr. Men man uppger också att den drabbade själv får betala eventuell förmånsskatt.

[social_warfare]

Brädspel slår försäljningsrekord

Brädspelet ”Regering & Riksdag”, rekommenderat för spelare under sju år, har trots att det bara funnits i handeln i två veckor redan sålts i fler

error: Innehållet är skyddat!