Animaliska grönsaker till stormarknaderna efter nyår

Krossade benbitar är en av hemligheterna bakom en rad nya produkter som ser ut och smakar som frukt och grönsaker, trots att de tillverkas helt utan vegetabiliska ingredienser.

Danish Crown och Tulip Food Company är några av de köttproducerande företag som under de senaste åren har arbetat för att skapa en motreaktion mot veganska köttsubstitut.

Filip K. Flinga är en av de ledande forskarna i projektet, och han kan avslöja för Dagens Dagblad idag att den första produkten kommer att finnas på marknaden strax efter nyår.

”Vi har gjort en produkt som ser ut som en aubergine och har ungefär samma smak och konsistens. Den enda skillnaden är att den är helt djurbaserad och endast innehåller ingredienser från grodor och höns”, säger han stolt.

Krossade benbitar och gelatin

Han är medveten om att särskilt auberginesubstitutet inte nödvändigtvis kommer att bli särskilt populärt på den svenska marknaden, men han lovar att det inte kommer att dröja länge innan animaliska ärtor, morötter och blomkål kommer att hamna på hyllorna i de svenska livsmedelsbutikerna.

”Resultaten av vårt senaste smaktest av en ärtliknande produkt gjord av torsklever och biff är mycket lovande. Samma sak gäller för morötter, som faktiskt tillverkas av i stort sett samma ingredienser”, säger han och tillägger att en av de största utmaningarna har varit att utveckla den knapriga och krispiga konsistens som kännetecknar många grönsaker.

”Vi har dock lyckats skapa en basprodukt som huvudsakligen består av krossade benfragment och gelatin, vilket ger just det där knapriga bettet som vissa människor gillar så mycket med grönsaker”, säger han.

Mer hållbar produktion

Det bästa med animaliska frukter och grönsaker är att de kan produceras nästan utan att öka köttproduktionen.

”Nästan 85 procent av allt vi använder för produkterna är rester som tidigare bara kasserades. Därför är det en mycket hållbar metod, eftersom vi utnyttjar varje djur mycket bättre”, säger Filip K. Flinga.

Arvid Gröön, ordförande för föreningen Köttfront, ser fram emot att prova de animaliska grönsakerna.

”Det är som att slå två flugor i en smäll”, säger han och tillägger:

”Vi får ännu mer kött, och samtidigt behöver vi inte oroa oss för vad alla vitaminer och annat som traditionell frukt och grönsaker innehåller gör med oss på lång sikt.”

[social_warfare]

Scan-chock på grundskola

12-årig skolelev från Rotvältskolan i Örebro avstängd efter grov överträdelse mot skolans kostpolicy för skolutflykter. Föräldrar och skolledning i chock. MP kräver nu förbud mot

error: Innehållet är skyddat!