Arild Svensson avslöjad som skjutglad datorspelare

Han har kritiserat Sveriges försäljning av vapensystem under flera år men nu avslöjar källor från den svenska gamervärlden Arild Svensson som mästare i våldsspelet Counterstrike.

När författaren och debattören Arild Svensson i februari mottog Oluf Palme-priset för sin kritiska syn på Sveriges roll som vapenförsäljande nation, anade ingen några ugglor i mossen. Juryn menade att Arild Svensson tilldelades priset då han ”i ord och handling kämpat för de svaga och sårbara i sitt eget land och runt i världen”. Nu visar det sig att vara en sanning med modifikation. Arild Svensson har nämligen avslöjats som europamästare i datorspelet Counterstrike, som går ut på att skjuta ner andra.

Vinner allt med våld

Det är anonyma källor från den svenska gamervärlden som läckt nyheten till svensk press. En källa berättar att man började tröttna på Arild Svenssons hyckleri.

”Det kan inte vara normalt att han framställer sig som en vänsterorienterad fredsälskare när alla härinne känner honom som en våldsgalning som älskar att meja ner terrorister”, uttalar sig fragmaster (att ”fragga” är gamerslang för att döda, red.), som inte vill utesluta att det är Arild Svenssons erövring av förstaplatsen i det nyligen avslutade europamästerskapet i Counterstrike som triggat läckan.

”Det finns många som gärna vill bli av med honom av ren och skär avundsjuka”, förklarar fragmastern.

Under pseudonymen SickPuppy52 har Arild Svensson vunnit samtliga svenska turneringar i spelet. I den prestigefyllda turneringen King of The Hill blev han korad till den som sköt flest på kortast tid någonsin.

För skjutglad för Hemvärnet

Alla är dock inte lika överraskade över Arild Svenssons sanna natur. I Skövde sitter skådespelaren Ernesto Pigo Carbone, som spelar huvudrollen i den rosade monologen ”En dag i Helmand”, som Arild skrev för Skövdeteatern med syfte att berätta för barn om vad vapen gör mot människorna i Afghanistan.

”Jag undrade lite över Arilds ingående kunskap om datorlingo”, säger Carbone, som berättar att Arild Svensson ofta kommunicerade med ord som ”rofl, ”lol” och ”shoot’em up”. Dessutom skrek han ofta när någon sade emot honom, minns Carbone.

Även i Kårböle i Hälsingland, där Arild växte upp, lyfter ingen på ögonbrynen över avslöjandet.

”Vi har alltid vetat att mannen hade en våldsam läggning”, säger översten i Hemvärnet i Kårböle, Stefan Fredh, som berättar att Arild Svensson både uteslöts ur Hemvärnet och föreningen för lerduveskytte i Kårböle eftersom han var för skjutglad. ”En gång tog han livet av min dotters vandrande pinne bara för att han kunde. Han var helt vild.”

Återtar priset

Counterstrike framställs ofta som ett mycket våldsamt spel, och experter har diskuterat huruvida det kan få barn och ungdomar att begå våldsbrott och överfall.

Eftersom Arild Svensson är född 1952, har han inte spelat spelet som barn men fragmastern, som känt Arild Svensson i många år, bekräftar att den kända svenska författaren spelat betaversioner av våldsamma datorspel som Doom och Quake i hela sitt vuxna liv och sponsrat flera gamerworkshops.

Det är allmänt känt i Counterstrikevärlden att Arild Svensson använd pengarna från Oluf Palme-priset på 400 000 kronor till att stärka den danska vinnarklanen i Counterstrike, MortalTeamWork, som han själv är en del av, via resor och kurser. Ansvarig för Oluf Palme-fonden, Pierre Schori har hittills vägrat att uttala sig men källor med nära anknytning till fonden bedömer att priset kan återkallas.

Dagens Dagblad har utan framgång lyckats få en kommentar från Arild Svensson.


Översättning: CE översättningsbyrå

[social_warfare]

Datorspel förvränger ungas verklighetsuppfattning

Det populära Facebookspelet Farmville får ständigt flera unga att ansöka till lantbruksutbildningarna. Men datorspelet ger de unga orealistiska förväntningar på verklighetens lantbrukarliv. Experter skakar på

error: Innehållet är skyddat!