Brädspel slår försäljningsrekord

Brädspelet ”Regering & Riksdag”, rekommenderat för spelare under sju år, har trots att det bara funnits i handeln i två veckor redan sålts i fler exemplar än antalet medborgare som röstade i valet.

Spelets slogan ”Bli partiledare, dölj hemliga avsikter, spela ut dina motspelare i pressen och bilda regering”, har verkligen fått gemene man att äntligen ta politiken till sitt hjärta. ”Alla har vi väl drömt om att vara överbetalda makthavare och ha en stadsbudget att leka med”, säger spelets ansvariga utgivare Roy Tegner.

Spelet som är en svensk originalkonstruktion bibehåller det klassiska brädspelets uppbyggnad, men har samtidigt infört en hel del nya element aldrig tidigare sedda inom brädspelsbranschen. ”En av spelets unika egenheter är att nästan alla spelare kan vara med och vinna”, förklarar Roy. ”Det troligaste är dock att alla förlorar.”

Regelboken är 3056 sidor lång, men Roy insisterar att det precis som i verkligheten är upp till spelarna att själv välja vilka paragrafer man vill följa. ”Visst behövs det massvis med regler, men i Regering & Riksdag är det mesta tillåtet i alla fall.”

Spelet är uppbyggt kring tre grundelement; ekonomi, partimedlemmar och valrörelse. Det gäller alltså att samla in så mycket pengar som möjligt för att kunna presentera trovärdigast överskattade budget, rekrytera en diversifierad och till synes kompetent partistyrelse och sedan gå genom valrörelsen (spelplanen) och försöka knyta band och allianser med med-/motspelare. Först att få tillräcklig mandat vinner.

Vi lät en testgrupp bestående av folk ur alla ålderskategorier, alla kön och sociala klasser spela en omgång och livat blev det. Bankkommissionär Rolf Styren, vars val av Moderaterna som spelpjäs föll naturligt, tog en tidig ledning genom att snabbt dra in hundra miljoner genom anonyma donationer.

”Det här var riktigt kul”, erkände han samtidigt som hans kastade fyra placerade honom på rutan ”rekrytera ny medlem” där han fick dra ett slumpvis personkort. ”Å nej”, utbrast han besviket. ”Christer Ewe. Där förlorade jag automatiskt 23 mandat!”

”Regering & Riksdag är ett ganska avancerat spel men den som inte vill tänka så mycket kan alltid spela Vänsterpartiet”, förklarar Roy Tegner. ”De stöder automatiskt Socialdemokraterna vid spelets början och får bara slå när Socialdemokraterna står över.”

Vår egen omgång av R & R slutade dramatiskt när Folkpartiet på något mystiskt sätt blev först att samla ihop de erforderliga två miljarderna och hamna på rutan ”Bilda regering”. Mandaterna var klara. Dock säger reglerna att ett chanskort först måste dras. Kortet ”Miljöpartiet byter sida” kom upp för tredje gången och därmed åkte Folkpartispelaren ut. Efter det beslöt sig resterande spelare för att lägga ner och gå och dricka kaffe istället.

Spelet finns att köpa i de flesta välsorterade hobby- och leksaksaffärer och det har redan fått en rad av inspirerade efterföljare. ”Rappakalja: Politik” kommer till våren och ”Finans 2: Bygg en stadsskuld” ska stå klart till julhandeln.

[social_warfare]

Bättre ett ordstäv än inget alls

Bättre aktiv idag än retroaktiv i morgon. Bättre aldrig än sent. Bättre alltid komma för sent än aldrig komma i tid. Bättre att borsta katten

Kärnkraftsdrömmar går upp i rök

Drömmen om att skapa oändligt med billig energi endast med hjälp av aceton och ljudvågor är total nonsens har experter varsamt konstaterat. Tidigare i år

error: Innehållet är skyddat!