Datorspel förvränger ungas verklighetsuppfattning

Det populära Facebookspelet Farmville får ständigt flera unga att ansöka till lantbruksutbildningarna. Men datorspelet ger de unga orealistiska förväntningar på verklighetens lantbrukarliv. Experter skakar på axlarna: “det var ju det vi sa”.

När Julia Trädgårdh från Lidingö utanför Stockholm gick ut nionde klass i våras, rådde det inga tvivel om att hon ville utbilda sig inom lantbruket. Liksom hennes vänner hade hon länge spelat spelet Farmville, och det avgjorde beslutet.

”Jag hade egentligen funderat på att bli kock eller servitris men Café World och Restaurant City (två andra populära Facebookspel, red) är bara sjukt tråkiga i längden. Farmville är ju så gulligt och jag spelar det varje dag och har uppnått level 78 mycket snabbare än de flesta, så jag trodde ju att en lantbruksutbildning skulle passa mig”, berättar Julia.

Rekordmånga avhopp

Även om Julia blev antagen till lantbruksgymnasiets hittills största årgång, kan Hans Slagt från Jordbrukets UtbildningsCenter inte fira någon framgång.

“Den stora årgången har tärt på budgeten och dessutom är avhoppen bland eleverna så många att jag inte har koll på siffrorna längre”, menar Hans Slagt. Professorn i medievetenskap, Anna Lååg, är inte förvånad. “Det är ju det vi påtalat hela tiden men ingen ville lyssna på varningarna. Nu behöver vi se om det överhuvudtaget går att utbilda tillräckligt många inom lantbruket.”

Verkligheten är för dålig!

För Julia råder det inga tvivel. Om verklighetens lantbruk var lika bra som virtuella Farmville skulle de unga vara betydligt mer villiga att genomgå utbildningen.

”Verkligheten är alltför dålig så de behöver anstränga sig mer om de vill att vi ska välja det där”, slår Julia fast och understryker att bara det bästa är gott nog för unga idag. ”I Farmville har vi poncholamor, regnbågshöns och hästar och kor i alla möjliga färger. Men den gård jag var på i Norrtälje hade bara bruna kor. Och de gav bara vanlig mjölk och inte chokladmjölk – det är verkligen under min nivå.”

Julia har ännu inte beslutat sig om någon ny utbildning men kommer inom kort att prata med en studievägledare om hur hon bäst kan få användning av sina Tetris-kunskaper.


Översättning: CE översättningsbyrå

[social_warfare]
error: Innehållet är skyddat!