Dementa desillusionerade över ”allt för realistisk” Inception

Över 100 000 svenskar har hittills löst biljett till science fiction-thrillern Inception, och de flesta av landets recensenter är eniga om att Christopher Nolans film är ett mästerverk. Men på äldreboendet Havssulan i Åmål är de boende av en annan åsikt.

“Den var tråkig och så vardagsaktig. Allt för mycket som att sitta hemma i fåtöljen”, menar 78-åriga Ada Olsson som bott på Havssulan sedan i mars. Hon lider som de övriga på äldreboendet, av åldersdemens. Förra veckan arrangerade personalen en resa till biografen men enligt Adas granne, 82-åriga Valborg Berg, kunde de lika gärna stannat hemma.

“När det blivit så dyrt med bio förväntar jag mig alltså att få se något spännande och annorlunda. Men den var alltför realistisk – absolut inte värd pengarna”, menar den tidigare sjuksköterskan.

På Havssulan känner de annars väl till Leonardo DiCaprio, som spelar huvudrollen som drömtjuven Cobb. Särskilt har Henrietta Holm länge varit ett stort fan av den amerikanska skådespelaren.

“Han var riktigt bra i den där filmen där han var kapten på en jättestor ubåt som sprängs i luften. Nej, inte Titanic, den med smådjur. Min dotter såg den i Karlstad häromdagen”, förklarar Henrietta som hade stora förväntningar på Inception. Äldreboendets äldrerepresentant, 93-årige Harry Bengtsson, har däremot aldrig gillat science fiction.

“Jag hatar deras cigaretter. De smakar socker och min bror har alltid sagt att om man ska ha en bra bil ska man inte få för långt med flickorna. Men han har också alltid varit så snål”, säger Harry.

På frågan om vilken film de hellre vill se, pekar Ada Olsson på Valborg Bergs syresättare med en viskning: “Den där! Den pratar så mycket”, medan Henrietta Holm slår en knytnäve i bordet och svarar “Du har inte alls någon kulspetspenna!”


Översättning: CE översättningsbyrå

[social_warfare]
error: Innehållet är skyddat!