Experter varnar: Permanent järnålder på väg

Jordens klimat förändras drastiskt. Experter bedömer att en permanent järnålder är på väg. Detaljhandeln bekräftar ett ökat intresse för järnbaserade vapen.

Geofysikern Vanessa Raymonds från Rutgers University i New Jersey är bekymrad. Tillsammans med ett internationellt och tvärvetenskapligt forskarteam har hon nämligen konstaterat alarmerande förändringar i jordens atmosfär.

Det handlar om ett osedvanligt högt innehåll av ädelgasen krypton, och det kan få katastrofala konsekvenser, varnar Raymonds.

“Kryptoninnehållet i jordens atmosfär har inte varit så högt sedan århundradena runt Kristi födelse, när järnåldern på allvar bredde ut sig”, förklarar hon och pekar på CO2-utsläppen som den viktigaste orsaken till problemen.

Sist det var järnålder räddades världen av ett meteorregn som passerade nära jorden. Men så lyckliga kan vi inte räkna med att kunna vara den här gången. Sannolikheten är stor att den kommande järnåldern blir permanent.

Ringbrynjor åter på mode

Vanessa Raymonds kollega från projektet, den australiske antropologen Bruce Morrison, berättar att man redan nu kan konstatera en ökad användning av järn på flera platser i världen. Dessutom väljer fler och fler västturister att besöka primitiva samhällen som Manustammen, som bygger idoler av järn för att tillbedja sina gudar.

Här hemma kan Per och Regina Silfver bekräfta det ökade intresset för järn. Paret äger “Orken och Älvan”, som producerar utrustning till liverollspelare, och de har de senaste åren upplevt en tydligt ökad efterfrågan på svärd, ringbrynjor och plåtrustningar.

Även Sägenlandets läger och Vinga historiska verkstad kan vittna om ökat intresse. Hos båda är man dock bekymrade över utsikten att mista intäktsunderlaget, när det plötsligt blir järnålder överallt.

Men allt tyder på att det rör sig åt det hållet. Vanessa Raymonds kan inte säga när järnåldern på allvar kommer att drabba oss men spår att det bara kan röra sig om några få årtionden innan vi alla går runt i rustningar och har trubaduraftnar. Om vi inte omedelbart minskar mängden CO2.


Översättning: CE översättningsbyrå

[social_warfare]

Familj försvunnen på Ikea

En familj på fyra personer försvann i måndags spårlöst på IKEA i Haparanda, trots varuhuskedjans pilsystem. Ikeas varuhuschef Hannu Skrufv menar att händelsen är beklaglig

Hipsters: ADHD är passé

Svenska hipsters är trötta på att ständigt fler får diagnosen ADHD. Därför skippar de både medicin och diagnoser till förmån för mer sällsynta sjukdomar som

error: Innehållet är skyddat!