Experter varnar: Permanent järnålder på väg

Jordens klimat förändras drastiskt. Experter bedömer att en permanent järnålder är på väg. Detaljhandeln bekräftar ett ökat intresse för järnbaserade vapen.

Geofysikern Vanessa Raymonds från Rutgers University i New Jersey är bekymrad. Tillsammans med ett internationellt och tvärvetenskapligt forskarteam har hon nämligen konstaterat alarmerande förändringar i jordens atmosfär.

Det handlar om ett osedvanligt högt innehåll av ädelgasen krypton, och det kan få katastrofala konsekvenser, varnar Raymonds.

“Kryptoninnehållet i jordens atmosfär har inte varit så högt sedan århundradena runt Kristi födelse, när järnåldern på allvar bredde ut sig”, förklarar hon och pekar på CO2-utsläppen som den viktigaste orsaken till problemen.

Sist det var järnålder räddades världen av ett meteorregn som passerade nära jorden. Men så lyckliga kan vi inte räkna med att kunna vara den här gången. Sannolikheten är stor att den kommande järnåldern blir permanent.

Ringbrynjor åter på mode

Vanessa Raymonds kollega från projektet, den australiske antropologen Bruce Morrison, berättar att man redan nu kan konstatera en ökad användning av järn på flera platser i världen. Dessutom väljer fler och fler västturister att besöka primitiva samhällen som Manustammen, som bygger idoler av järn för att tillbedja sina gudar.

Här hemma kan Per och Regina Silfver bekräfta det ökade intresset för järn. Paret äger “Orken och Älvan”, som producerar utrustning till liverollspelare, och de har de senaste åren upplevt en tydligt ökad efterfrågan på svärd, ringbrynjor och plåtrustningar.

Även Sägenlandets läger och Vinga historiska verkstad kan vittna om ökat intresse. Hos båda är man dock bekymrade över utsikten att mista intäktsunderlaget, när det plötsligt blir järnålder överallt.

Men allt tyder på att det rör sig åt det hållet. Vanessa Raymonds kan inte säga när järnåldern på allvar kommer att drabba oss men spår att det bara kan röra sig om några få årtionden innan vi alla går runt i rustningar och har trubaduraftnar. Om vi inte omedelbart minskar mängden CO2.


Översättning: CE översättningsbyrå

NATO vill införa demokrati i Italien

NATO vill genomföra en militär intervention i Italien för att införa demokrati och rättsstat. Landets styrkor utgör inte något militärt hot enligt generalerna. Istället fruktar

Svensk forskare löser istärningsmysteriet

Kvantfysikern Isa Berg skördar internationella erkännanden efter sitt avslöjande om att istärningarna i colan försvinner, om vätskans temperatur är högre än istärningarnas. Nu hävdar en

Perfekta barn får tandimplantat

Nyklippt hår, smarta kläder och gott uppförande är inte längre tillräckligt. Ett ökat antal föräldrar är villiga att göra allt för att deras barn ska

Ja, CIA övervakar din Facebook-profil

Dagens Dagblad kan avslöja att CIA uppnått full åtkomst till alla svenskars Facebook-profiler. Just nu kan topphemliga agenter vara i full färd att genomsöka dina

error: Innehållet är skyddat!