Facebook-uppdateringar kan bota cancer – På riktigt…

Det många trodde enbart var ett sätt att visa kostnadsfri empati och medkänsla på Facebook, visar sig överraskande ha en dokumenterbar medicinsk effekt.

De flesta känner säkert till dem. De många identiska uppdateringarna på Facebook som på olika sätt uppmanar läsaren att bekämpa cancer, byta sin profilbild för att visa sympati för cancerdrabbade och till och med kopiera samma status till sin egen profil. För vissa är det ett irritationsmoment, för andra ett praktiskt sätt att visa empati utan risk för att själv behöva betala pengar eller engagera sig.

Men nu visar svenska forskningsresultat, presenterade i senaste numret av den internationella tidskriften Journal of Clinical Oncology, att en stor mängd identiska statusuppdateringar på Facebook kan bota existerande cancersjukdomar och förhindra uppkomst av nya fall.

Bygger på samvete

Vid en presskonferens i torsdags på Karolinska sjukhusets center för experimentell onkologi, förklarade professor och överläkare Erik Storebror Johansson vad forskarna kommit fram till.

“Våra data visar att Facebook-uppdateringarna gör att de som inte upptäckt att det finns en sjukdom som kallas cancer uppmärksammas på den. Mer överraskande visar forskningen även att om tillräckligt många på Facebook delar en kedjebrevsliknande uppdatering, där man ger uttryck för att cancer är riktigt plågsamt, eller byter ut profilbilden med till exempel en ljusröd rosett, så minskar förekomsten och tillväxten av cancer märkbart.”

Även om upptäckten är både överraskande och positiv, pekar Erik Storebror Johansson på att sociala medier rymmer en betydligt större potential för bekämpandet av cancer.

“Våra undersökningar visar att endast omkring tre procent av Facebook-användarna delar de här viktiga och livräddande statusuppdateringarna. Det är alldeles för lite, och jag hoppas verkligen att de återstående 97 procenten skäms ordentligt. På sätt och vis kan man säga att de som vägrar att dela uppdateringarna på Facebook inte bara är dåliga människor – de har även människoliv på sitt samvete.”

Professorn avslutar presskonferensen med en uppmaning att inleda en ny fas i kampen mot cancer.

“Kampen mot cancer har suttit fast i ett ineffektivt virrvarr av forskning, medicinsk behandling och insamlingar till diverse patientorganisationer tillräckligt länge. Nu är det dags att vi tar steget in i tjugohundratalet och låter de sociala medierna dra på sig ledartröjan i denna viktiga kamp. Därför är vår förhoppning att Facebook snarast översvämmas med ännu fler identiska uppdateringar, så att vi på allvar kan få ett stopp på den här hemska sjukdomen.”


Översättning: CE översättningsbyrå

[social_warfare]
error: Innehållet är skyddat!