Folk på semester är 60 % dummare än hemma

Semesterfirare är upp till 60 % dummare än när de lever sina vanliga liv, visar en ny rapport från resebyrån Fritidsresor.

Resultatet, vilket bekräftar vad många redan misstänkte, visade att när annars mediokra människor tar semester, så medför frisläppandet från en kontrollerad dagsrutin en obalans av hormoner i den del av hjärnan som innehåller centrum för sunt bondförnuft och vanlig förståelse.

Om detta är sant, skulle rapporten kunna förklara fenomenet med att stadsbor plötsligt finner det fullständigt omöjligt att använda kommunala transportmedel när de besöker en annan stad. Den skulle också, till viss del, kunna besvara varför semesterfirare får ett behov av att gå mitt i vägen eller plötsligt stanna upp på en högt trafikerad trottoar mitt i rusningstid, tvärtemot alla deras tidigare erfarenheter av att det inte alls är någon bra idé.

Många affärsinnehavare sägs vara överförtjusta över resultaten, eftersom de hittills alltid trott att besökares oförskämdhet och oförmåga att fråga enkla frågor utan att skrika berott på att alla utanför deras egen hemstad varit knäppa eller korkade – ungefär som folk från vischan.

Tillståndet ”semesterdumhet” tros kosta de svenska skattebetalarna hundratals miljoner varje år, inkluderande de 130 miljoner som Socialstyrelsen anslås årligen för att hantera säsongsidioti.

Effekten av hormonobalansen fördubblas också när hjärnan blir varm – vilket är vanligt under de få värmeböljor som Sverige brukar drabbas av varje sommar. I de allra värsta fallen kan den kumulativa effekten bli att folk glömmer sin normala alkoholtolerans och slutligen byggs ett så hysteriskt tillstånd upp, att många tror att solens strålar inte har någon effekt alls på deras bleka, oskyddade hud.

En annan, oförklarad aspekt enligt rapporten är en ökad känsla av ångest som riktas mot små människor – mestadels barn. Kombinerat med den värmedubblade effekten och deras konsekventa intag av alkohol, manifesteras detta konstiga fenomen genom att annars lugna och förstående föräldrar skriker oavbrutet åt sin avkomma vid den allra minsta provokation och även försöker skada dem genom att forcera barnvagnar rakt in i stora grupper av statiskt stillastående människor.

Rapporten har fått anhängare bland många forskare. ”Denna rapport bevisar vad jag har försökt förklara under flera år,” berättade en forskarprofil för Dagens Dagblad. ”När den släpps ut från sin ändlöst tråkiga och förutsägbara dagliga rutin, börjar hjärnan plötsligt pumpa ut stora mängder hormoner i den fåfänga förhoppningen att denna berusning skall få deras ägare att inte gå tillbaka till sina själaförstörande jobb. Lyckligtvis är folks vilja att bara överleva den grå vardagen och fortsätta göra det gamla vanliga så stark att få hjärnor lyckas i sitt uppsåt. Om du vill ha ett exempel, så titta bara på alla kamikazepiloter i söndagstrafiken.”

[social_warfare]
error: Innehållet är skyddat!