Forskare bevisar att mindre definitivt inte är värt mer än mer

Japanska forskare, som spenderat de senaste tre åren med att testa det gamla talesättet att ”mindre är mer” (less is more, eng.), har skakat om den vetenskapliga världen i sina grundvalar.

Ett team av specialister i vita rockar har spenderat mer än tio miljarder kronor på projektet, vilket bland annat innebar mycket komplicerade statistiska datormodeller och konstruktionen av världens första digitala kulram, som inrymdes i en bunker nära Kyoto, Japan.

Projektledaren, Rodenei Tsurotsuteru berättade, utan att kunna återhålla viss upphetsning, vid en presskonferens om projektets upptäckter. ”Vi blev tvungna att konstruera en helt ny metodologisk paradigm från grunden”, berättade han. ”Detta har verkligen varit grundforskning på vetenskapens yttersta gräns.”

När han ombads att i detalj förklara den invecklade vägen till framgång som han och hans 260 kollegor hade följt, började dr. Tsurotsuteru direkt rabbla samma tekniskt obegripliga svammel som så ofta hindrar lekmän från att uppskatta vetenskapliga framgångar. Efter ett flertal försök till förklaringar, tömde den frustrerade forskaren ut en papperspåse med femton apelsiner på bordet.

”Nu delar jag in dessa apelsiner i två grupper”, förklarade han. ”Jag har åtta apelsiner och ni har sju. Ni har alltså färre apelsiner än mig. Känner ni tillfredsställelse i detta arrangemang?” En samlad presskår var rörande eniga om att så inte var fallet. ”Exakt!”, svarade Dr Tsurotsuteru. ”Mindre är inte mer. Mer är mer!”

Den kristallklara slutledningen i hans argumentation kunde inte på något sätt ifrågasättas, men det känns fortfarande otroligt att det är först nu – efter flera år av dyrbar forskning – som denna egentligen ganska uppenbara sanning slutligen har bevisats för allmänheten.

Det internationella vetenskapssamfundet har varit snabbt att anamma och hylla projektmedlemmarna för deras arbete. ”I sanning magnifikt”, sade en märkbart tagen medlem av det svenska forskarlag som undersöker om en smörgås verkligen alltid landar med smöret nedåt. ”Denna triumf har i praktiken nästan garanterat anslag för vital forskning över hela världen under de nästkommande femton åren. Det måste organiseras ett symposium, förstås… Känner du till några bra lyxhotell i Tokyo?”

Under tiden har inte Tsurotsuteru och hans kollegor vilat på sina lagrar. Det japanska snillet är redan halvvägs igenom ett projekt för 5 miljarder som skall undersöka om talesättet att ”en dåre och hans pengar skiljs snart åt” är sant eller inte. ”Vi får väl se”, sade Tsurotsuteru leende.

[social_warfare]

Anonyma tänkare

Det började oskyldigt. Jag började tänka på fester då och då för att koppla av. Ofrånkomligen, ledde den ena tanken till den andra, och snart

error: Innehållet är skyddat!