Forskare stjäler is från borrkärnor till drinkar

Det visar sig nu att skandalen om den misslyckade hjärnforskaren Milena Penkowa är betydligt större än man hittills antagit. Milena Penkowa, som har en svaghet för Screwdrivers och Piña Coladas, har stulit is från forskarnas uppborrade iskärnor i syfte att ha i sina drinkar.

Danska forskare är kända i hela världen för sina så kallade iskärneborrningar på Grönland. I den flera hundratusen år gamla isen man hämtar upp med avancerad utrustning kan vetenskapsmännen mäta gaser och partiklar som fanns i atmosfären i förhistorisk tid, och därmed se hur klimatet var då.

Isen från Grönland flygs till Danmark, där den förvaras i ett frysrum på universitetet. Det är i detta frysrum som Milena Penkowa fått tillgång till den – tydligen genom att låna en nyckel från kontorets vaktmästare William Hansen – på universitet mer känd som ”Klister-Willy”.

Det är is från den äldre stenåldern och fram till slutet av Valdemar Atterdags regeringsperiod, som Milena Penkowa blandat med vodka och juice. Inlandsis ger ett skojigt, sprakande ljud när den smälter i en drink.

”I dag känner jag mig missbrukad och utnyttjad, och jag förstår att jag klantat mig. Men jag har vid inget tillfälle gjort det för att berika mig själv, och jag har aldrig själv använt is från historiska iskärneborrningar i mina drinkar. Varken i ämbetsuppdrag eller utanför”, hävdar William ”Klister-Willy” Hansen.

Milena Penkowa gör själv ingen hemlighet av att hon tagit från iskärnorna. Men hon fasthåller att det var efter avtal med universitetets ledning.


Översättning: CE översättningsbyrå

[social_warfare]
error: Innehållet är skyddat!