Polisen ber om ursäkt i förväg för alla rasistiska incidenter i framtiden

För att effektivisera har Stockholmspolisen beslutat att inleda det nya året med att be om ursäkt för de hundratals rasistiska incidenter de kommer ha med minoriteter det här året.

”Vi ber helhjärtat om ursäkt i förväg till alla icke-vita individer som vi kommer att handfängsla och/eller gripa när de försöker genomföra helt oskyldiga och lagliga handlingar, som t.ex. att resa med tunnelbanan”, sa en talesperson för Stockholmspolisen under presskonferensen.

”Vi ber också om ursäkt till alla icke-vita personer och andra minoriteter vi kommer att inrikta oss på under våra kontroller, som kommer vara så omfattande att det är uppenbart att de egentligen grundar sig på rasistiska fördomar. Vi kommer vara mycket ledsna över detta.”

”Och vi kommer att vara mycket ångerfulla över alla de tillfällen i år när personer från minoriteter försöker anmäla brott som de har utsatts för och avfärdas av de poliser som borde skydda dem. Vi kommer verkligen att vara mycket ångerfulla.”

Som svar på frågan varför de har fattat beslutet att be om ursäkt för hela årets samlade rasism vid en enda presskonferens förklarade talespersonen att det handlade om egenintresse.

”Genom att be om ursäkt för allt vårt rasistiska beteende på en gång kommer polisen inte bara spara pengarna och besväret som det innebär att be om ursäkt för varje fall under året, vi besparar oss också besväret att faktiskt göra något åt vårt rasistiska beteende”, sa talespersonen. ”Det är det mest praktiska sättet att ta tag i konsekvenserna av vår institutionaliserade rasism, bortsett såklart från att ta tag i orsaken, som ju är vår institutionaliserade rasism.”

Stockholmspolisen övervägde att be om ursäkt nu för allt sitt rasistiska beteende under resten av decenniet, men bestämde sig för att ursäkten i förväg fungerar bättre ett år i taget ifall polisen börjar utöva nya och oförutsedda former av rasism inom en nära framtid.


Översättning: S. Fransén

Svenskarna litar på Aktuellts historier

89 procent av svenskarna tror att Aktuellts historier är äkta. Det är enligt SVT:s generaldirektör, Maria Paraból, mycket upprörande. “Det har aldrig varit vår mening

Politik bättre om alla bär roliga hattar

Det nervkittlande maktspelet innan valet kommer att bli betydligt mer intressant om partiledarna har hattar i sprakande färger. Det menar två tredjedelar av svenskarna enligt

Facebook ersätter demokratisk process

Svenska politiker kommer att flytta val, lagförslag och andra parlamentariska grundpelare över till den sociala nätverken. Det självklara valet menar experter på nya medier. I

error: Innehållet är skyddat!