Scan-chock på grundskola

12-årig skolelev från Rotvältskolan i Örebro avstängd efter grov överträdelse mot skolans kostpolicy för skolutflykter. Föräldrar och skolledning i chock. MP kräver nu förbud mot undermåliga livsmedel.

Mattias Mingström verkar vara en till synes helt vanlig kille. Han gör sina läxor, har många vänner och ingen känner till att han skulle vara i något dåligt sällskap. Därför blev chocken desto större när det visade sig att Mattias var den skyldige till att strax efter höstlovet ha smugglat in stora mängder rökt medvurst från Scan till skolan.

Började som oskyldigt pojkstreck

Enligt klasskamrater var det oskyldiga pojkstreck som gick för långt. Under flera veckor hade några pojkar i klassen hetsat varandra att bryta mot skolans ändrade kostpolicy.

”Det började med att jag tog med mig grovt bröd utan speltvete”, förklarar Mattias klasskamrat, Lucas Gröön. Han berättar vidare att han, Mattias och en tredje klasskamrat försökte överträffa varandra.

”Mattias sa faktiskt att han tänkte ta med sig Scan-korv men vi trodde ju bara att han skojade.”

Men Mattias skojade inte! Dagen efter visade han sina vänner ett helt paket med den knallröda medvursten med ett fettinnehåll på hela 45 procent. Och han nöjde sig inte med att bara visa paketet – han åt själv en hel skiva och försökte även locka med sig andra att smaka.

Föräldrarna maktlösa

Mattias mor, Minna Mingström har ingen aning om hur hennes son fått tag på korven.

”Vi har bestämt att aldrig ha den sorten hemma”, fastslår hon bestämt. Hon erkänner dock att han kan ha köpt den för sina fickpengar. ”Man kan ju i efterhand säga att den går att få tag på i vartenda gathörn, så man är tämligen maktlös när barnen blir stora nog att köpa saker själva”, suckar hon.

Ordföranden i klassens föräldraråd, Majken Hansson, håller bara delvis med:

”Den olämpliga kosten är förvisso alltför lättillgänglig men vi har som föräldrar ett ansvar att lära våra unga att fatta förnuftiga beslut. Jag menar – det här var nära att gå ut över helt oskyldiga barn”, säger den mycket skakade Majken Hansson, som inte vågar tänka på vad som kunde inträffat om inte en uppmärksam elev anat oråd och kontaktat rastvakten.

Politiskt misslyckande

MP:s hälsoansvarige, Jonas Gulroth, menar att det är ett politiskt misslyckande att den olyckliga händelsen överhuvudtaget var möjlig.

”Inom MP ser vi gärna ett förbud mot en lång rad olämpliga livsmedel men dessvärre saknas den politiska viljan att skydda medborgarna mot bristfälligt näringsintag” hävdar Gulroth som dock inte är förvånad över att det förhåller sig så. ”Vi har förgäves försökt få våra kollegor från andra partier att äta förnuftigt men riktigt många är dessvärre tydligen missbrukare av undermålig kost. Men med det här fallet har vi dock blivit överbevisade om att tiden är inne att ta fram ett lagförslag, med eller utan stöd!”

På Rotvältskolan har den chockade skolledningen inte tid att vänta på politiska beslut. Ledningen har använt höstlovet till att ta fram åtgärder som ska rusta eleverna att säga ifrån mot skadliga näringskällor. Bland annat har skolan inlett ett samarbete med GB-föreningen (förening för gastric bypass-opererade och deras anhöriga, red.), så att människor som varit nära att avlida av matmissbruk kan varna eleverna och lära dem säga nej till de många frestelserna.


Översättning: CE översättningsbyrå

[social_warfare]
error: Innehållet är skyddat!