Stort företag får manlig chef

Ett stort svenskt företag får överraskande en manlig chef. Medarbetarna gläder sig för en manlig prägel med en mer aggressiv och auktoritär ledarstil.

Fredag förmiddag meddelande ett större svenskt företag att de framöver får en man som högsta chef. Det handlar om den 54-årige Jan-Inge Jansson, som hittills varit styrelseordförande i ett annat stort företag. Flera kommenterar utnämningen av en man till posten som ett modigt steg, som kan leda företaget i en mer styv, auktoritär och aggressiv riktning.

Företagsanalytikern på Swedbank, Jenny Kursmann, menar att flera män i ledningarna är viktigt, då de har andra värden och kvaliteter än kvinnorna.

“Vi kvinnor har ju en tendens att gnälla om känslor och bli lite hysteriska och emotionella. Och då speciellt när det är den tiden på månaden. Så då är det bra med en tystlåten och halvgammal man som verkligen kan vara patriarkalisk och inte riktigt tror på dialog eller empati.”

Mer kostym – mindre känslor

Företagets styrelseordförande, Mariette Berggren, är också begeistrad över utnämningen.

“Att öppna för mer kostymer och mindre känslor – som ju är det jag själv representerar – är något som verkligen är viktigt för vårt företag, och vi ser verkligen fram emot att Jan sätter oss kvinnor ordentligt på plats. Dessutom är det ju även bara naturligt med en man i ledarposition, när hälften av de anställda är män”, förklarar hon.

Flera av medarbetarna uttrycker emellertid bekymmer om huruvida Jan-Inge Jansson kan förena jobbet med sitt privatliv med en omfattande samling veteranbilar och upprätthållandet av sitt imponerande golfhandikapp på fyra.


Översättning: CE översättningsbyrå

Ja, CIA övervakar din Facebook-profil

Dagens Dagblad kan avslöja att CIA uppnått full åtkomst till alla svenskars Facebook-profiler. Just nu kan topphemliga agenter vara i full färd att genomsöka dina

error: Innehållet är skyddat!