Stort företag får manlig chef

Ett stort svenskt företag får överraskande en manlig chef. Medarbetarna gläder sig för en manlig prägel med en mer aggressiv och auktoritär ledarstil.

Fredag förmiddag meddelande ett större svenskt företag att de framöver får en man som högsta chef. Det handlar om den 54-årige Jan-Inge Jansson, som hittills varit styrelseordförande i ett annat stort företag. Flera kommenterar utnämningen av en man till posten som ett modigt steg, som kan leda företaget i en mer styv, auktoritär och aggressiv riktning.

Företagsanalytikern på Swedbank, Jenny Kursmann, menar att flera män i ledningarna är viktigt, då de har andra värden och kvaliteter än kvinnorna.

“Vi kvinnor har ju en tendens att gnälla om känslor och bli lite hysteriska och emotionella. Och då speciellt när det är den tiden på månaden. Så då är det bra med en tystlåten och halvgammal man som verkligen kan vara patriarkalisk och inte riktigt tror på dialog eller empati.”

Mer kostym – mindre känslor

Företagets styrelseordförande, Mariette Berggren, är också begeistrad över utnämningen.

“Att öppna för mer kostymer och mindre känslor – som ju är det jag själv representerar – är något som verkligen är viktigt för vårt företag, och vi ser verkligen fram emot att Jan sätter oss kvinnor ordentligt på plats. Dessutom är det ju även bara naturligt med en man i ledarposition, när hälften av de anställda är män”, förklarar hon.

Flera av medarbetarna uttrycker emellertid bekymmer om huruvida Jan-Inge Jansson kan förena jobbet med sitt privatliv med en omfattande samling veteranbilar och upprätthållandet av sitt imponerande golfhandikapp på fyra.


Översättning: CE översättningsbyrå

Fler söker arbete med hjälp av flaskpost

Fler och fler arbetsförmedlare uppmanar arbetssökande att söka via flaskpost. ”Det viktiga är att skilja sig från mängden”, är rådet. Arbetsmarknadsministern håller med. Drick kaffe

Svensk forskare löser istärningsmysteriet

Kvantfysikern Isa Berg skördar internationella erkännanden efter sitt avslöjande om att istärningarna i colan försvinner, om vätskans temperatur är högre än istärningarnas. Nu hävdar en

error: Innehållet är skyddat!