Ung astronom avslöjar: Astrologi är bluff och båg

Uppseendeväckande doktorsavhandling fastslår nu att astrologi är bluff och båg. Svenska Astrologiförbundet tar konsekvensen och lägger ner sig själva.

Det var en olycklig kärleksaffär som fick astronomen Allan Solberg att överväga om astrologin verkligen gav pålitliga svar.

“Min flickvän sedan fyra år hade knappt hunnit slänga ut mig förrän hon blev förälskad i en annan. Samma vecka såg jag i Feminas horoskop att mitt stjärntecken skulle uppleva lycka och utvecklig i förhållandet”, förklarar den unge astronomen som är född i vädurens tecken.

“Det fick mig att tänka över om astrologi verkligen bara var bluff och båg. Och det har min doktorsavhandling nu bekräftat.”

Tung bevisföring

I forskarens empiri hittar man bl.a. ett urklipp från Damernas Värld, där skyttens horoskop upplyser att “din syster kommer ringa i slutet av denna vecka för att ordna ett familjeärende”.

“Men 52 procent av de skyttar som deltar i min undersökning har över huvud taget ingen syster”, menar Allan indignerat. “De flesta andra hade inte fått något samtal från sin syster den veckan. Och för endast två av de fler än 150 skyttarna som besvarade undersökningen, hade samtalen handlat om att ordna familjeangelägenheter. ”

Ett annat exempel kommer från ungdomstidningen Chili, där vattumännen spås en ekonomisk avkastning. Här undersökte Allan en slumpvis utvald grupp medborgare i Moçambique.

“Jag frågade ett brett urval av människor födda i vattumannens tecken men i stort sett ingen kunde bekräfta att de upplevt någon ekonomisk framgång, varken under den specifika veckan eller vid någon annan tidpunkt.”

Svenska Astrologiförbundet viker sig

Astrologen och ordföranden i Svenska Astrologiförbundet (SA), Singoalla Andersson, har granskat Allan Solbergs avhandling och medger att kritiken är hård men berättigad.

“Avhandlingen tecknar en tydlig bild av astrologi som en tvivelaktig verksamhet”, menar hon.

– Får kritiken konsekvenser för SA:s verksamhet i framtiden?

“Ja, det blir säkert frågan om uppsägningar i kölvattnet av forskningsprojektet”, spår Singoalla och fortsätter: “Nästa steg blir att lägga ner Astrologiförbundet och jag har redan kallat till en extra årsstämma.”

– Borde ni inte ha varit förberedda på att det här kunde inträffa?

“Jo, det kan man ju gott säga. Allt i planeterna pekade på att avhandlingen skulle avslöja astrologi som myt och övertro. Allan är vädur och har skorpionen i ascendenten, och med Mars placering i förhållande till Saturnus och Jupiter just då kan man knappast kalla det tillfälligt. För mitt eget vidkommande har Pluto flyttat sig in i en ohelig treenighet i zodiakens fjärde sektor, så jag borde ha sett det komma.”


Översättning: CE översättningsbyrå

Experter manar till panik

Det råder kaos på börserna världen över, och den svenska aktiemarknaden är fullständigt oförutsägbar. Ledande experter i ekonomi manar därför till panik, och understryker att

Man i Örebro ger sig själv andrum

”Jag brukar inte försöka särskilt mycket, så jag trodde aldrig att jag var perfektionist”, säger David Berggren från Örebro. ”Men jag insåg att jag hade

error: Innehållet är skyddat!