Konstnär reser kritik mot underkonsumtion

En svensk konstnär uppmanar i en ny utställning till mer konsumtion och mindre gemenskap.

Konstnären Ivar Farve visar runt på Borgholms konstmuseum, där hans utställning, “Unconsumed collective decay” visar fram till slutet av december. Farves verk består av råa, abstrakta järnskulpturer som enligt konstnären ska tolkas som en kritik av svenskarnas underkonsumtion och oroande inbördes solidaritet.

“Jag tror att riktigt många är mer upptagna av gemenskap än att köpa saker till sig själva. Ofta upplever jag att människor bara köper en bil även om de har råd med två. Sedan hör man deras klyschor om finanskris eller hur de bara kan köra en bil åt gången. Det är nedslående men dock dessvärre typiskt för den svenska nationalkaraktären”, säger konstnären.

Lägger för mycket tid på de närmaste

Ivar Farve förklarar att hans konst ska fungera som ett uppvaknande till svenskarna, som enligt honom varit överdrivet upptagna av andra människor alltför länge.

“Min förhoppning är att jag ska få folk att stanna upp och tänka efter om de inte lägger ner för mycket tid på sina närmaste. Skulle det inte vara bättre om de gick ut och skämde bort sig själva med en spabehandling eller nya kläder i stället för att besöka svärföräldrarna på äldreboendet eller engagera sig i meningslöst frivilligarbete?” frågar han retoriskt.

Även om utställningen på Borgholms konstmuseum nyss öppnat är Ivar Farve redan igång med att förbereda nästa. Enligt konstnären kommer den att vara en abstrakt hyllning till den tidigare amerikanske vicepresidenten Dick Cheney utförd i frigolit och wellpapp.


Översättning: CE översättningsbyrå

error: Innehållet är skyddat!