Jantelagen talar ut: ”Inte mitt fel att folk är förlorare”

Vissa människor blir misslyckanden i Sverige bara för att de är irriterande och hopplösa. Det säger Jantelagen som träder fram för att fria sitt namn.

Den som lever i det fördolda lever gott. Ett talesätt som inte riktigt passar på Jantelagen. I över hundra år har den levt en anonym tillvaro i en by på Västkusten, bara för att bli anklagad varje gång någon affärsman eller filmstjärna inte slår igenom i Sverige. Men nu räcker det.

“Lyssna nu noga: Det är inte mitt fel att Stefan Löfven blev statsminister. Det er inte mitt fel, faktiskt, att Kent (svenskt före detta popband, red.) slutade,” bedyrar Jantelagen och lyfter sina händer i en avvisande gest: “Jag var helt enkelt inte i landet vid den tidpunkten!”

Jantelagen försvarar sig med att Löfven bara är en enkel svetsare medan Kent bara är irriterande och ute. Den omstridda lagen har alltså inte haft något att göra med de negativa skriverierna om de två.

Ödelägger barns liv i stället

“Jag är väldigt upptagen och har inte tid att ödelägga rika människors rykten,” förklarar Jantelagen och hänvisar till det mycket tidskrävande jobbet med att förpesta skolbarns liv i byn han bor. Ett arbete som tar lagen runt till hela Västkustens klassrum och i många fall in i deras föräldrars vardagsrum.

“Det finns alldeles för många kloka barn därute som gör lite för smarta saker. De skriver noveller och dikter och vill vara självständiga när de är 15 år, eller ställer upp i kommunfullmäktige. Och det går bara inte,” påpekar Jantelagen och nämner till exempel hur den nyligen fick en 16-årig pojke att lämna en framtid som designer och i stället ta en lärlingsplats hos den lokala bilmekanikern.

“Och så påstår folk att jag samtidigt ränner runt och ödelägger X Factor-deltagarnas karriärer eller är skyldig till att Oskar Linnros får dåliga recensioner. Hur skulle jag få tid till det?”

Vill flytta till USA

På grund av det massiva omnämnandet överväger Jantelagen starkt att flytta till USA och starta ett nytt liv. De flesta amerikaner känner nämligen överhuvud taget inte till den, och lagen hoppas alltså på att kunna fortsätta sin verksamhet helt ostörd av falska anklagelser.

“Det är så mycket enklare att vara mig själv over there”, förklarar Jantelagen, som redan varit i landet flera gånger för att känna av stämningen på skolgårdar och arbetsplatser i delstater som Ohio, Kansas och Nevada.

“Jag säger bara: Isabella Löwengrip. Kvinnan floppar i Sverige, och plötsligt är det mitt fel. Hon floppar i USA och ingen så mycket som nämner mitt namn. Tänk vad jag kunnat göra där borta”, avslutar Jantelagen drömmande.


Översättning: CE översättningsbyrå

error: Innehållet är skyddat!