Navigationssystem skall bli ”mer realistiska”

Tillverkare av GPS-baserade navigationssystem för bilar svarar nu på kundernas önskemål och modifierar det sätt som informationen presenteras på. Hittills har ett typiskt ”Sat Nav”-system haft en datoriserad kvinnoröst som lugnt och sakligt informerat föraren om när de skall svänga i god tid innan en korsning. Och även om detta kan verka vara idealiskt, har det visat sig att sådan automatiserad perfektion inte fungerar i verkligheten.

Speciellt gäller detta gifta förare, som finner det svårt att använda systemen. Erik från Uddevalla, som haft körkort i 25 år, sammanfattade situationen så här: ”Jag kan helt enkelt inte vänja mig vid att få reda på vilket håll jag skall svänga innan jag faktiskt kommer fram till korsningen. Min fru brukar sköta vägvalen åt mig och hon säger alltid när jag skall svänga precis efter att vi passerat avfarten. Det är också lite jobbigt att systemet inte blir mer och mer irriterat på mig under färden.”

Men tillverkarna har alltså tagit åt sig av kritiken och vid motormässan i Jönköping nyligen, lanserade Ford ett nytt system. Detta system ger föraren en verkligare upplevelse och innehåller en hel rad innovativa förändringar. Det första som föraren kommer att märka är att de har ett antal olika navigeringspersonligheter att välja mellan. Dessa inkluderar bland annat ”Grälade igår kväll”, ”Hopplös på vägval” och ”Ville inte åka bil över huvud taget”.

Föraren kommer också att kunna välja vilken grad av förutseende som systemet skall ha. Detta kommer att styra hur många våldsamma inbromsningar som kommer att krävas för att utföra en begärd manöver och kan även ställas in så att man helt missar en avfart eller två ibland.

För att avrunda det hela, kan systemet förprogrammeras till att surna till ordentligt och vägra att ge vidare instruktioner. DeLuxe-modellen kan till och med bli tillräckligt irriterad för att storma ut ur bilen och vägra komma tillbaka in, trots förarens vädjanden och ursäkter.

Reportage: Analytikernas nya vardag

I svallvågorna efter de senaste årens ekonomiska djupdykning har inte bara tiotusentals verkstadsarbetare fått se sina jobb försvinna. Även yuppienissarna på finanshusen och kostymerna på

En liten jämförelse

Äktenskapets förväntningar En kvinna gifter sig med en man och förväntar sig att han ska ändra sig, men det gör han inte. En man gifter

error: Innehållet är skyddat!