Stoltenberg blir Norges flaggbärare i OS

I fredags beslutades det att Natos chef Jens Stoltenberg kommer att vara en av Norges två flaggbärare vid öppningsceremonin för vinterspelen. Den andra flaggbäraren är som planerat alpinisten Kjetil Jansrud.

– Det är klart att vi skulle vilja ha en kvinnlig och en manlig flaggbärare, men när en kandidat som Stoltenberg dök upp var valet enkelt, säger Gro Eide, presskontakt för det norska skidförbundet.

Får beröm

Dagsavisens kommentator Hege Ulstein berömmer skidförbundets beslut.

– Stoltenberg har bred internationell erfarenhet och har tidigare varit ledare för många länder med olika flaggor, säger hon.

– Han är helt klart den bästa personen för att inneha viktiga poster i Norge.

Ulstein menar att man måste komma ihåg att flaggan ska bäras i ett annat land än Norge och att Stoltenberg är den norrman som varit mest utomlands de senaste tio åren.

Eide från skidförbundet påpekar att det har varit en grundlig process.

– Detta är en helhetsbedömning där ledarskap är viktigare än deltagande i de olympiska spelen.

Støre visste

Stoltenberg måste redan ha antytt för statsminister Jonas Gahr Støre att han kunde tänka sig en framträdande roll under OS. Støre bekräftar nu det.

– Men vi diskuterade det inte på något sätt. Varken flaggbärandet eller hans önskan att delta i den sista etappen av stafetten, säger Støre.

– De som kommer att besluta om detta får inte på något sätt tro att han är en nära vän till Norges statsminister. Jag har ringt dem flera gånger och påmint dem om detta.

error: Innehållet är skyddat!