Soffliggare underrepresenterade i riksdagen

Nästan var åttonde svensk undvek att rösta i det senaste valet. En expert är bekymrad över att icke-väljarna kan bli utan inflytande.

87,7 procent av svenska röstberättigade väljare röstade på den kandidat eller det parti som de menar bäst representerar deras synpunkter i riksdagen. Det lämnar emellertid mer än 12 procent av svenskarna som inte ville delta i valet.

Professorn i elektoral etnografi vid KU, Jörgen Gammelklint, varnar nu att denna grupp inte får sina synpunkter hörda i riksdagen.

“Som jag ser det är det otroligt exkluderande att vi som samhälle väljer att inte höra på de som inte anser något. Vill vi verkligen ha ett samhälle där man hålls utanför den demokratiska processen, bara för att man inte vill delta i den?”

Inga riksdagsledamöter med soffliggarbakgrund

Ett annat problem, som Jörgen Gammelklint pekar på, är att ingen av de 349 riksdagsledamöterna själva undvek att rösta. Tvärtemot syntes flera av kandidaterna på valdagen ivrigt röstandes på tv. Den typen av entusiastiska väljare kan enligt professorn omöjligt förstå eller representera den typiska soffliggarens icke-intressen.

Jörgen Gammelklint menar därför att det är nödvändigt med initiativ som säkerställer att även de som inte vill höras blir hörda.

“Ett slags kvotsystem skulle kunna vara en möjlighet, även om det självklart kan bli ett problem att få soffliggarna till att dyka upp på Rosenbad fyra år i rad. Alternativt skulle de valda politikerna använda 12 procent av ett riksmöte till att anse vad som helst och på det sättet representera de som inte röstar”, föreslår professorn.


Översättning: CE översättningsbyrå

[social_warfare]

Politik bättre om alla bär roliga hattar

Det nervkittlande maktspelet innan valet kommer att bli betydligt mer intressant om partiledarna har hattar i sprakande färger. Det menar två tredjedelar av svenskarna enligt

error: Innehållet är skyddat!