Hur du skriver en meritförteckning

Här följer de vanligaste delarna i en meritförteckning och hemligheter för hur du hanterar dem. Dessa tips hjälper dig att krossa dina motståndare, få ett lätt skrivbordsjobb och tjäna 300 000 kr om året plus bonus.

Namn

Vänd namnet till din fördel. Hotta till det lite grann. Lasse Larsson kommer du ingenstans med, men herr Lars Larsson – det kan få en del reaktioner! Smeknamn är inte heller dumt! Daniel ”Tangentbordet” Svensson är bra. Daniel ”Ölhävaren” Svensson är ingen hit!

Adress

Glöm din riktiga adress. Visa vem du är istället! Om du skriver att du kommer från Rinkeby verkar du hård som sten. En japansk adress antyder att du gillar en 18-timmars arbetsdag!

Telefonnummer

Stryk det! Hur stor är chansen att de ringer? En på miljonen! Och om de gör det, är det naturligtvis din inneboende som druckit för mycket som svarar. Mitt råd är att du aldrig skriver ditt telefonnummer på meritförteckningen så vida du inte använder något 071- nummer. Då blir det kanske fart på en rekryterare eller två!

Förväntningar

Glöm bort alla dina förväntningar. Du vet vad jag menar: ”Söker en utmanande chefstjänst med modernt utvecklad teknologi, i ett snabbt växande framtidsorienterat företag som gör bra saker för miljön.” Då är det bättre att berätta vad du inte söker: ”Söker inte ett jobb där jag måste slita hårt i åtta år, med att sköta en uråldrig maskin som brakar ihop var och varannan kväll, utföra slavarbete för någon hemsk chef och fjäska och dyrka marken han går på tills jag äntligen lyckas få en lägre chefsbefattning, och sen bestämmer sig företaget för att skära ner på personalen med 40 procent, så att jag hamnar i en återvändsgränd med ett jobb som är under all kritik, någon lågavlönad tjänst där jag får koka kaffe och kopiera papper.”

Utbildning

Var inte rädd för KTH:are och doktorander. Var stolt över din skola och säg som det är! Men för att vara på den säkra sidan, skicka en ansökan till någon ansedd högteknologisk utbildning på en lika ansedd skola. Medan du väntar på svar så ljuger du inte om du under ”utbildning” skriver: ”Examen i vattensportadministration, Växjö högskola, 1993… och numera (applikant som) doktorskandidat i kärnvapendatorteknikprogrammet, KTH.”

Erfarenhet

Även om du precis slutat skolan så måste du ha erfarenhet. Men nämn inte att du har investerat tid i din egen dator eller att du har knäckt koden till Handelskammarens exportprogram. Det har nämligen alla gjort! Jag pratar om riktig erfarenhet: ledarskap på hög nivå, design av microchip etc. Så om du inte har så mycket erfarenhet, ljug inte! Ge istället en tydlig beskrivning av den erfarenhet som du har. Till exempel: om du har jobbat i kassan på ICA, skriv: ”Övervakade och använde en liten avläsare av streckkoder via scanningsystem.” ”Utförde användningsbarhetstester på grafisk yta” låter bättre än ”spelade för mycket Nitendo.” Men försök inte med: ”Utvärderade medvetandegraden inom multimediamiljö på nära håll.” De flesta arbetsgivare förstår att det betyder att du har tittat för mycket på MTV.

Avslut

”Referenser fås på begäran.” Det är väl ingen tyngd i det avslutet? Jag lämnar dig istället med den här rekommendationen: Avsluta med kraft. Avsluta med passion. Avsluta med ord som de aldrig glömmer, typ: ”Snälla, söta, rara ge mig ett jobb! Och glöm inte att jag vet var du bor!”

[social_warfare]

Vatten är farligt!

Vatten kommer att döda dig! Varje glas du dricker för dig närmare döden. Det är egentligen häpnadsväckande att den moderna tänkande människan inte har förstått

error: Innehållet är skyddat!