Guide för förstagångsväljare: Så undviker du oönskade närmanden från politiker

Hur kan förstagångsväljare gå lugnt på gatorna under en valkampanj? Det är en fråga som många unga människor ställer sig idag. Dagens Dagblad har sammanställt ett antal tips.

De flesta politiker är mycket angelägna om att få tag på en förstagångsväljare. Många unga har upplevt detta på nära håll på sistone, särskilt i de större städerna, där det kan vara minst sagt svårt att gå på gatan utan att bli antastad av en ivrig politiker. Och även om det först och främst är politikernas ansvar att vara medvetna om det ojämlika maktförhållande som uppstår när de antastar en ung person, kan du som förstagångsväljare behöva verktyg för att säga ifrån mot oönskade närmanden.

1. Titta åt andra hållet

Om du märker att en politiker börjar närma sig, titta bort så fort du kan. Om du känner att detta inte fungerar kan du försöka titta på dem med en stadig blick samtidigt som du signalerar med handen att du inte är intresserad. Gå lugnt fram och säg nej med bestämd röst om det behövs. De flesta politiker kan acceptera detta, men vissa kommer inte att lyssna, vilket är när du måste överväga andra strategier.

2. Säg: Jag har redan poströstat

Var beredd att svara om politikern visar intresse och frågar om din poströstning. Du kommer ofta att kunna se vilket parti politikern representerar genom att titta efter slogans eller bokstäver på deras kläder eller de flygblad som de sannolikt håller i handen. Utgå från detta och säg att du röstade på just detta parti. Detta kommer att få politikern att betrakta dig som en erövring, vilket innebär att du blir ointressant och politikern kommer snabbt att leta efter ett annat byte.

3. Du kan inte bli köpt

Kom ihåg att om en politiker erbjuder dig en godisbit, en blomma, en kopp kaffe eller något annat, så har du inte lovat något genom att acceptera det. Det är politikernas val att ge er saker, och det ger inte politikerna rätt till någonting. Inte ens ett samtal med dig. Du kan därför lugnt acceptera vad det än är politikern försöker locka dig med.

4. Det är aldrig ditt fel!

Om det skulle hända att du mot din vilja låter dig pressas att stå för länge och lyssna på en politiker, påminn dig själv om att det aldrig är ditt fel. Det är helt normalt att känna att man borde ha sagt ifrån tidigare, men politiker har oftast många års erfarenhet och är betydligt mer ihärdiga än de som trots allt bara gör det för pengarna.

5. De menar väl

Sist men inte minst kan det vara bra att komma ihåg att de allra flesta politiker menar väl. De tror faktiskt att det de representerar är bra och viktigt för dig. Kanske vet du själv hur det är att brinna för en sak, men utan att din passion riktigt når fram till andra? Politiker upplever detta varje dag, vilket är anledningen till att de ibland verkar lite desperata.

error: Innehållet är skyddat!