Lokal atom går igenom halveringskris

En partikelfysiker vid Örebro universitet har upptäckt ett ovanligt exempel på en atomisk halveringskris.

”Det hela började när vi märkte att en borisotop betedde sig lite märkligt”, berättade ledande forskare dr Stefan Varg. ”Vi drog slutsatsen att subjekt B5203 gick igenom en halveringskris efter att den setts köpa nya dyra elektroner, binda sig till atomer som är alldeles för unga för den samt anmäla sig till gitarrlektioner.”

Varg och hans forskarlag övervakar för närvarande B5203 för att se om några ytterliggare förändringar sker. ”Ingen vet riktigt vad som händer när en halveringskris går över. Vi förväntar oss nu att B5203 kommer att börja bära skinnbyxor och göra patetiska försök att hänga med de unga fotonerna i grannlabbet.”

Tydligen ser B5203 inget ovanligt i sitt nuvarande beteende. ”Jag oroar mig inte över att vara till hälften sönderfallen”, sa B5203, mellan sina repetitioner med fria vikter. ”Jag har bara känt mig så passiv, fattar du? Som om jag bara är en kugge i molekylen och inget jag gör spelar någon roll i det stora hela.” B5203 spenderade resten av intervjun med att prata om vad andra atomer i molekylen hade åstadkommit i hans ålder.

Vid publiceringen jobbade forskarlaget fortfarande med att övertyga isotopen att den inte hade gått upp atomiskt i vikt.


Översättning: Katarina Sethi

Experter är eniga: Allt orsakar cancer

Allt i världen är cancerframkallande – förutom en viss typ av ätbar svamp, som i gengäld ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Läkare rekommenderar därför

error: Innehållet är skyddat!