Man i olycka – hade glömt hur man cyklar

En man från Uppsala var inblandad i en svår trafikolycka på måndagen. Det har visat sig att man visst kan glömma hur man cyklar.

Jens Gräsmark är på Akademiska sjukhuset. Han bröt bäckenet och två nackkotor, fick flera inre blödningar och punkterade en lunga. Jens Gräsmark har gjort det som han och andra trodde var omöjligt – han har glömt hur man cyklar.

När Jens bestämde sig för att sätta sig på cykeln i måndags var det första gången på 32 år. Men det var inget som oroade pensionären från Uppsala i förväg.

”Jag var inte så nervös inför det. Man glömmer aldrig hur man cyklar, så jag körde nerför Svartbäcksgatan mot centrum”, säger han.

Störtade ut på vägbanan

”När jag satte mig på cykeln kände jag att det var ett tag sedan jag senast satt på en cykel, men jag tänkte att det bara skulle ta några minuter att hitta tillbaka till de gamla hjulspåren”, säger Jens Gräsmark från sin sjuksäng.

Så blev det dock inte. Efter en lite stökig start hävdar Jens Gräsmark enligt egen utsago att han får mycket fart i backen. Och sedan inträffar katastrofen.

”Ja, då händer det att jag inte kan styra cykeln alls. Det där med att behöva hålla balansen när man trampar på pedalen på ena sidan av cykeln och sedan på den andra. Det visade sig vara riktigt svårt och jag hade glömt hur man gör det.”

Jens Gräsmark välter på vägen. Förutom slaget från fallet träffas han också av en bil i rörelse.

”Jag hade åtminstone inte glömt hur man sätter på sig en cykelhjälm. Annars skulle jag ha tittat på morötterna underifrån nu”, konstaterar den olyckliga cyklisten.

Tvivlar på allting

Olyckan har inte bara skadat Jens Gräsmark fysiskt. Det har också fått honom att tvivla på de saker som han har fått höra som fakta under hela sitt liv.

”Det är klart att när man hela livet fått höra att man aldrig kan glömma hur man cyklar, och nu ligger jag här, så sätter det igång en del tankar. Kom vår hund verkligen till en bondgård när den blev sjuk? Har IK Uppsala någonsin varit ett bra fotbollslag? Kan en svan verkligen bryta din arm?”

Privatisering av politiker på väg

Anders Samuelsson blir den första delvis privatägda politikern med ett sponsoravtal från Nike. Flertalet partiföreträdare är positiva till idén den. När Anders Samuelsson kliver upp

Politiker i likgiltighetschock

En chockvåg gick genom det politiska Sverige, när riksdagsledamoten Johannes Burkha (MP) idag erkände att han ställde sig tämligen likgiltig till en skattemässig fråga om

error: Innehållet är skyddat!