Nytt hopp för Döda havet

Israels regering har verkställt en intensiv räddningsaktion. I två dagar har ledande nationella och internationella experter utan uppehåll arbetat med att återuppliva Döda havet.

Stämningen är optimistisk hos de 28 experterna, som under de sista två dagarna arbetat med att återuppliva det populära vattenområdet, som likviderades av palestinska terrorister 1954. Sedan dess har åtskilliga återupplivningsförsök kostat Israel miljarder shekel, men hittills har alla försök varit misslyckade.

Den ansvariga för räddningsaktionen, Barukh Shteinitz, säger till Dagens Dagblad att en ny metod verkar riktigt lovande för Döda havet:

”Metoden utnyttjar en speciell egenskap hos fiskarten Gasterosteus Aculeatus för att neutralisera den rigor mortis som förhindrar botten att andas. Om det lyckas – och allt tyder hittills på det – sätter vi igång de 52 specialkonstruerade saltvattenrespiratorerna.”

Ett ovärdigt liv

Israelska medlemmar i miljöorganisationen Greenpeace är bekymrade. Deras talesperson, Yaakov Ben-Eliezer, menar att risken är stor att vattnet kommer att vara kraftigt försvagat om återupplivningsförsöket lyckas.

”Vår regering ignorerar fullkomligt frågan om livskvalitet. Det är tydligt att man uteslutande fokuserar på cyniska ekonomiska intäkter och ökad turism, och fullständigt struntar i den stora risken att Döda havet vaknar upp till ett liv i en stor, existentiell smärta”.

I kosmetikabranschen är man emellertid inte säker på att återupplivandet leder till ökad turism. “Turisterna kommer ju knappast på grund av den livlösa gyttjan”, menar Sarah Perlman från företaget Dead Sea Beauty. “Med en återupplivning riskerar vi att gyttjan fylls med illaluktande alger och vem vill lägga dem på sin kropp?”

Barukh Shteinitz vill inte förhålla sig till gyttjans hälsomässiga kvaliteter men erkänner att det finns en hypotetisk risk för att Döda havet kan få ett ovärdigt liv om försöket lyckas. Han menar dock att den största utmaningen blir att hitta ett nytt namn. ”Man kan ju i nödfall kalla en sjö för ett hav men att kalla något levande för dött är en PR-mässig katastrof!”


Översättning: CE översättningsbyrå

Statsledare bildar supergrupp

Ett nytt rockband har sett dagens ljus. Några av världens största ledare som Trump, Putin och Xi Jinping har musiken som gemensam grund. ”Slap dat

Mer väder på väg in över Sverige

Mycket tyder på att det fortfarande är väder på väg in över Sverige. Experter spår att vädret har kommit för att stanna. Ledande nyhetsmedier kommer

error: Innehållet är skyddat!