Treårigt barn fullständigt likgiltigt inför vad som sägs

Mamma och pappa Wilde är desperata efter goda råd. Sonen Benjamin vägrar att göra vad han blir tillsagd. Vänner skakar på axlarna och kallar det ‘trotsålder.

Pedagogerna på dagis anser inte att det är något ovanligt med Benjamin. Det gör inte läkaren heller. Men Benjamins föräldrar är skeptiska till experternas bedömningar. Den lille pojken är nämligen fullständigt likgiltig inför vad som sägs. Och det kan inte fortsätta på det sättet, menar Birgitta Wilde som är mor till Benjamin.

“Så sent som i morse bad jag honom sätta tallriken i diskmaskinen. Men han bara flinade och blev sittande som om han inte hört vad jag sagt.”

Benjamins far, Daniel Wilde, bekräftar att det är helt tokigt.

“Han har helt enkelt ingen skam i kroppen”, säger han. “Han vill till exempel ha glass hela tiden och om vi säger nej blir han helt rasande och sätter sig ner på golvet.”

Bara trotsålder

Birgitta Wilde har förgäves försökt att få goda råd från väninnorna som har barn i samma ålder och äldre. Men inte heller får hon något stöd därifrån. Birgittas väninna Tanja bekräftar till Dagens Dagblad att hon inte hör några larmklockor ringa.

“Det är klart att det är frustrerande när de kommer i den åldern men det är ju ett helt naturligt utvecklingssteg. Det finns inte så mycket annat att göra än att beväpna sig med tålamod. Vänta på att det går över bara”, säger hon och berättar att hon mycket väl kan se sin nu femåriga dotter när hon var i Benjamins ålder.

Men det är lätt att vara efterklok, menar Daniel och Birgitta, som snart är desperata av vanmakt över omgivningens brist på uppbackning.

“De pladdrar om trotsålder och naturliga utvecklingssteg men det är inget naturligt med sättet Benjamin uppför sig”, säger Daniel Wilde som dock understryker att de självfallet älskar sitt barn. Birgitta nickar medstämmande och säger med gråtfylld stämma:

“Det är mer en fråga om vi älskar oss själva. För vi måste ju verkligen ha misslyckats när vår son uppför sig så ouppfostrat i så ung ålder.”


Översättning: CE översättningsbyrå

Man får rätt i något

I går på eftermiddagen hände det som skogsarbetaren Kjell Olsson aldrig trodde skulle ske. ”Min hustru och jag satt som vanligt och småpratade över eftermiddagskaffet.

error: Innehållet är skyddat!