Miljöpartiets ess i klimatstriden: Kommer att återupprätta Pangaea

Framtidens jordklot måste formas till ett nytt Pangaea, där kontinenterna alla samlas till en sammanhängande landmassa. Detta kommer att lösa många klimatproblem, anser Miljöpartiet. Förslaget får ett brett stöd på regeringen.

Det är ett naturligt svar på FN:s uppmaning till långtgående, nyskapande förslag gällande omvandling av samhällssektorerna, så att vi tillsammans kan röra oss i en hållbar riktning, säger Sikandar Siddique från Miljöpartiet.

Förslaget till ett nytt Pangaea återfinns på den lista som Siddique nämnde i SVT:s valsändning. Här låg dock fokus på andra förslag, vilket irriterar partiets ordförande:

Tyvärr lyckades jag inte ta upp det, eftersom värden var så angelägen om att prata om det faktum att vi vill förbjuda utlandsflygningar, men vad man måste förstå är att förslaget bara är meningsfullt när vi har ett nytt Pangaea, för då kommer det att finnas en verklig möjlighet att utöka järnvägsnätet.

Brett stöd, men oro för Putin

Reaktionerna från de andra partiledarna är övervägande positiva.

Detta är en underbart nostalgisk idé som får mig att tänka på de gamla goda dagarna, säger Sören Pape (C), medan de borgerligas andra statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jönsson (V) uppmärksammar den framtida potentialen:

När allt kommer omkring är detta en riktning som världen tar helt av sig själv, så varför inte hjälpa utvecklingen på vägen? Det kan bara stärka den internationella handeln, och kanske kan det till och med göra japanerna intresserade av att samarbeta mer internationellt gällande teknisk utveckling.

Liberalernas Francisca Rosenlöv ser stor potential i att kunna skapa ett event som sammanför hela världens befolkning:

Jag tror att vi kan lösa uppgiften helt manuellt om alla människor runt om i världen hjälper till att trycka eller dra samman kontinenterna och alla de små öarna. Och om vi har några riktigt långa rep kan alla vara med, oavsett om man bor mitt i en kontinent eller vid kusten, säger hon.

Från Socialdemokraterna hörs skeptiska toner:

Skulle detta inte göra det för lätt för Putin att annektera hela världen? Vi kanske ska vänta tills han är ute ur bilden? säger Mai Vilhelmson, medan Inger Stövberg ser ett helt annat problem:

Antalet flyktingar som drunknar i haven under flykt kommer att minska drastiskt, vilket gör det ännu mer kaotiskt att hantera människor som inte förstår hur man stannar hemma.

Bra för de fattiga

Lars Rasmusson (M) är omedelbart positiv, men skulle vilja ha mer tid att tänka igenom förslaget grundligt, medan Alex Vanop (I) är oroad över att det begränsar den enskilde medborgarens frihet att exempelvis bosätta sig på en ö.

Marianne Karlsmose (K) tror inte att det någonsin har funnits något Pangaea, så hon underlåter att ta ställning. Det samma gäller även Sofie Carsten-Nissner (B), som väntar tills hon har hört vad Mette Fredriksson tycker.

Först när jag vet det kan jag uttrycka den motsatta åsikten, säger hon, men understryker att hon fullt ut stöder Mette Fredriksson.

Pia Olsen-Dyhr (F) är helt klart med på idén, särskilt eftersom de flesta andra är det, och det är så trevligt när vi ibland kan komma överens om något. Pernille Vermund (D) och Mårten Messerschmidt (O) är inte entusiastiska över idén och stöder Inger Stövbergs oro. De kommer dock inte att vägra att rösta för, om det betyder att de kan genomföra ett förslag om att öka standarddimensionerna vid Öresund med 3 millimeter.

De kommer att få svårt att genomföra detta, säger Mette Fredriksson, som i sin tur älskar Sikandar Siddiques förslag:

Det är en toppenidé, jag älskar den. Den jämnar ut ojämlikheten så att sänkning av skatten blir irrelevant. På Pangaea kan även de fattigaste resa till avlägsna länder, för om de inte har råd med transport kan de bara gå.

Kalifornien förbjuder allt gjort av plast

Staten Kalifornien planerar att förbjuda alla produkter gjorda av plast. Snart kommer inga plastartiklar alls att vara tillåtna i Kalifornien; inga läskflaskor, vattenflaskor, nappflaskor, schampoflaskor,

error: Innehållet är skyddat!