Verkligen överskattat att bli gammal

De gyllene åren är egentligen inte så gyllene, visar ny forskning. Tvärtemot är ålderdomen övervägande präglad av bitterhet, smärtsamma sjukdomar och död.

Att nå en ålder då man lugnt kan luta sig tillbaka och njuta av sin pensionärstillvaro är groteskt överskattat. Det visar en ny rapport från Geriatriska institutet på Karolinska sjukhuset.

“Efter att ha forskat i det här är jag faktiskt inte så sugen på att bli gammal längre”, konstaterar forskningschef, John Young. Han har tidigare sett fram emot att kunna gå i pension och få mer tid till sysslor som trädgårdsarbete, läsning och lek med eventuella barnbarn. Men enligt rapporten kan han snarare rikta in sig på långa, bittra dagar i ensamhet med erektil dysfunktion.

En gammal person, nämligen Ella Vesterlund, 87, är enig kring rapportens slutsats:

“Jag trodde att det skulle bli att jag lyssnade på gamla jazzskivor i solen och läste högt för mina barnbarn. I stället tillbringar jag hela dagarna åt att hitta rätt skydd för min inkontinens och ångrar att jag aldrig kom ut och reste”, berättar Ella och avslutar nedstämt:

“Och alla mina vänner är döda.”

Ålderdom ökar risken för död

Just döden har också en framträdande plats i rapporten. Det visar sig nämligen att gamla människor i långt högre utsträckning är resten av befolkningen har en tendens att avlida.

När man passerat 80 år ökar risken för död markant, visar forskningen och mycket få gamla lever längre än 90 år. Det bidrar ju naturligtvis också till att göra ålderdomen mindre attraktiv än tidigare, förklarar John Young:

“Den här upptäckten gör ju de gamla ytterligare deprimerade. De ska inte bara drabbas av sjukdom och bitterhet – de dör sannolikt inom en kort tid.”

Young ser dock små ljuspunkter i de gamlas liv:

“Det är ju positivt att vi har de blomstrande och sprudlande kommunala äldreboendena dit de gamla kan få komma. Där kan de få leva och känna optimism in i det sista, så att det inte bara känns som en tröstlös väntan.”


Översättning: CE översättningsbyrå

error: Innehållet är skyddat!