Hur du skapar ditt eget matlagningsprogram

Programledare

Först letar du reda på en snygg person, helst kvinna, ej över 30, som tillbringat hela sina vakna tid på något gym eller motsvarande. Någon köksvana är inte nödvändig eftersom maten egentligen inte lagas till och allt är förberett ”för att spara tid”. Eventuellt kan god vana med kniv vara till fördel.

Efter att detta är gjort ringer du till närmsta företag som tillverkar köksinredning och ber att få hemsänt det absolut senaste köket som går att få tag på. Allt som överhuvudtaget går att köpas för pengar ska vara med och det spelar ingen roll om detaljen överhuvudtaget inte syns i rutan. Är det nytt och dyrt; ja då ska det vara med!

Spisen förtjänar egentligen ett kapitel för sig men låt oss bara kort konstatera att ju fler plattor desto bättre och ett absolut minimum är sex stycken. Dessa ska stå på hela tiden men ändå vara precis så varma att inget bränns vid. Om möjligt så släng den gamla spisen efter användandet och köp en ny.

Namnet

Namnet på rätten ska ge sken av att det är en enkel måltid att tillagas men ändå så pass avancerad att även den mest inbitne kock ska känna sig manad att sätta sig framför tv:n och se hur det går till. Blanda gärna olika språk för att på så sätt förstärka illusionen om att nu är det inte vanlig falukorv som ska tillagas på bästa sändningstid utan något som de flesta landslagskockar knappt vågat drömma om.

Ingredienser

Även här måste programledaren balansera på en tunn lina. Hälften ska gå att få tag i en vanlig Ica-affär medan resten måste beställas hem åtta månader i förväg eftersom de bara odlas på det mest otillgängliga platser människan känner till. Helst ska det också råda krigsstämning i landet i fråga och alla leveranser kan alltså utvecklas till rena rama vågspelet. Använd en mix av enkla kryddor som de flesta känner till och kryddor som inte ens Marco Polo fann på sina upptäcksfärder i Orienten.

Tillredningen

Regel nummer ett i alla matlagningsammanhang är att kategoriskt undvika exakta mått eller storheter. Säg istället en gnutta, en höft, ett stänk, en nypa, en aning, strövis, en skopa, en släng, fläckvis, fjäderlätt, toppa, en näve, rikligt, snålt, sparsamt, växelvis, inslag av, smygande, rikligt.

Order ”lagom” kan inte ofta nog upprepas i dessa sammanhang. Lagom är det perfekta ord att använda när man lagar mat eftersom ”alla” vet exakt hur mycket detta mått motsvarar.

Använd riktligt med grädde, margarin och andra fettillsatser. Trots att en snabb blick på programledarens kropp avslöjar att hon/han inte för ett ögonblick ens skulle överväga tanken att ta en aldrig så liten smakbit på rätten så ger det alltid ett bra intryck att ha mycket grädde i till exempel såsen. Dessutom visar forskning att människor mycket lättare lägger i en klick extra grädde i maten om de sett en vältränad kock göra just detta. (Om en grotesk kock hade gjort exakt samma sak hade resultatet blivit det omvända, ingen hade någonsin använt grädde eller margarin. Märkligt men sant.)

Tillagning

Använd aldrig någonsin samma sak två gånger! Ta alltid ett nytt köksverktyg oavsett hur lite du använt det förra. Samma gäller med bunkar, kastruller, durkslag, glas, kryddmått, bestick, knivar med mera. Alla människor har dessa i ett oändligt överflöd hemma i köket och ser gärna hur grannens diskmaskin tvingas lånas för att klara av den ofantliga mängd disk som går åt för att göra dina rätter. Dessutom finns de flesta nu uppfunna specialverktyg även i det minsta svenska kök så använd även dessa i ditt program. Ge sken av att de inte alls är några specialverktyg utan som vilka smörknivar som helst.

Prata hela tiden och upprepa inte vad du sagt även om det är av vital vikt för rätten att just vissa saker görs i rätt ordning. Förbered så mycket som möjligt. Det optimala är att bara ställa fram den färdiga rätten direkt och hänvisa till den obligatoriska hemsidan för eventuella frågor om recept eller andra obetydliga smådetaljer.

Försök så ofta som möjligt briljera med dina konster att behärska diverse knivar. Inget är för litet för att inte kunna skäras upp ytterligare. Knivarna ska vara så vassa som bara möjligt och dessutom bestå av en blandning av stål och cement för att inte vika sig en tum när du skär i till exempel kött eller liknande.

Plocka aldrig undan saker från beredningbordet. Dessa kommer helt magiskt att tas bort av sig själva. (Testa och se själv.) Enligt obekräftade rykten gäller även detta disken men det är bäst att ta det säkra före det osäkra och använda grannens diskmaskin i vilket fall.

Färdigställande

När du följt det som står ovan är det dags för det stora finalen. Här skulle man kunna förvänta sig att en rätt som tar 12 timmar att tillaga, vilket i tv tid innebär 30 minuter, förtjänas att visa åtminstone längre än ett ögonblick i rutan men så är det inte. Ta kvickt som ögat fram den sedan länge färdigställda maträtten, flasha den snabbt förbi kameran och ställ den sedan bakom dig medan du undslipper dig ett ”ah, åh så gott”. Ingen tror att du äter den i vilket fall men det ger ett bra intryck att kocken inte bara slänger rätten rakt ner i papperskorgen.

Nu återstår det bara att låta eftertexterna rulla och visa en bokbild (har du ingen kan du alltid fråga på McDonalds om du kan få låna killen som gör deras matplanscher så han kan göra en på din måltid) på rätten ifråga samt med ljusets hastighet visa upp recept och tillredningsprocedur.

Hänvisa återigen till hemsidan.

Klart!

En liten jämförelse

Äktenskapets förväntningar En kvinna gifter sig med en man och förväntar sig att han ska ändra sig, men det gör han inte. En man gifter

error: Innehållet är skyddat!