Identiska tv-personligheter byggs i olagligt laboratorium

De folkkära programledarna Jan Olof Scherman, Mats Knutsson och Kristian Luuk är i verkligheten avancerade cyborger, kan Dagens Dagblad avslöja. De är alla framställda på samma hemliga laboratorium utanför Kiruna.

En oansenlig betongbunker utanför Kiruna har i decennier inrymt ett illegalt och hemligt laboratorium som försett svenska medier med helautomatiska tv-personligheter. Härifrån säljs halvskalliga konstgjorda analytiker till några av Sveriges ledande nyhetsmedier.

Dagens Dagblad har talat med en av ingenjörerna som varit med och byggt de konstgjorda panelhönorna, en medelålders man som enbart lystrar till namnet Burt Lancaster.

”Det råder ingen tvekan om att vår största succé är T179-serien, som bland annat Scherman-, Knutsson- och Luuk-modellerna tillhör. Den serien kan man lätt känna igen på den säregna ansiktsformen, kroppsbyggnaden och sparsamma huvudbehåringen. Men för att lättare särskilja dem från varandra ger vi programledarroboten rektangulära glasögon om den varit rådgivare åt en borgerlig minister.”

Allvarliga programmeringsfel i Scherman

Det har dock inte varit helt oproblematiskt att bygga robotar som ska kunna analysera politik på ett tillförlitligt sätt.

Flera av de konstgjorda kommentatorerna har oavsiktligt kastat sig över både skvallertidningar och skönlitteratur. Burt Lancaster förklarar.

”Bergström-boten var superbra från början. Den kastade sig över litteratur och gjorde ingen som helst skada. Sedan den fick inprogrammerad ett par överraskande politiska romaner har den varit helt driftsäker som analytiker”, berättar Burt Lancaster och tillägger att denna robot, förutom att kommentera politik, även kan få människor att somna framför tv-skärmen.

Mer allvarliga problem var det emellertid med en annan modell från samma serie, berättar Burt Lancaster.

”Scherman-modellen var dessvärre drabbad av allvarliga programmeringsfel som vi inte upptäckte i tid. Den lyckades ställa till en hel del bekymmer på olika plan innan vi fick den uppdaterad med fungerande mjukvara.”

Ingenjören Burt Lancaster berättar även att Jan Olof Scherman, som avancerat inom medievärlden varit en av laboratoriets mest framgångsrika modell hittills.

Avsäger sig ansvar för Kronér och Irwing

Men det är dock inte alla programledare som det Kirunabaserade laboratoriet vill ta ansvar för. Burt Lancaster nekar till att Lasse Kronér och Leif Loket Olsson skulle vara deras produkter.

”Nej, de har vi inget att göra med. De är båda produkter av amatörmässiga och Frankenstein-liknande experiment från framför allt Stockholms Universitet och sjuka människor i landsortspressen, och faller långt under våra kvalitetsstandarder. Alla kan ju se att de inte har någon mänsklig likhet över huvud taget.”


Översättning: CE översättningsbyrå

error: Innehållet är skyddat!