Man besviken: Omikron är en dålig kopia av originalet från Wuhan

”Det börjar lovande med feber och värk i kroppen, men sedan försvinner det efter en dag”, säger Hans Frisk, som nu har provat både Omikron-varianten och det ursprungliga viruset från Wuhan.

40-årige Hans Frisk har alltid varit lite av en förstagångsman. Han är ofta den första i sin krets som provar nya saker, till exempel när det gäller att köpa en elbil. Han uppgraderade också till en 5G-mobil före alla andra, så han var naturligtvis tvungen att vara bland de första att prova COVID-19.

Hans smittades med det ursprungliga viruset från Wuhan i april 2020. Det var ett våldsamt förlopp, minns han, eftersom han inte bara var sjuk med en kraftig influensa i nästan två veckor – han var också tvungen att hantera efterverkningarna i flera månader efteråt.

”Det var faktiskt först fram till jul som jag började få tillbaka smak- och luktsinnet”, säger han, även om han mådde tillräckligt bra för att återgå till arbetet efter en månad.

Behövde en paus

Efter det varvet var Hans en aning tveksam. Det fanns nya varianter som såg tillräckligt spännande ut, men han kan ha varit immun, eller så hade han inte haft modet att prova en ny omgång med coronavirus.

”Det var lite svårt när människor i min omgivning började drabbas av Deltavarianten. Jag var frestad eftersom det var varmt ett tag och jag var lite trött på att inte kunna prata med folk som jag brukade”, säger han och tillägger att han bestämde sig för att vaccinera sig när han fick chansen förra sommaren.

”Det var ganska irriterande att jag var långt ifrån den första som vaccinerades, eftersom myndigheterna hade beslutat att det skulle ske efter ålder”, säger han.

Platt och utan nyanser

Så när den nya Omikron-varianten dök upp var Hans fast. Han kände sig redo igen, och lyckligtvis var han bland de första svenskarna som fick prova det.

”I det avseendet är det väldigt bra att arbeta på ett stort företag där folk inte bryr sig så mycket om avstånd och handhygien”, säger han.

Tyvärr blev Omikron en stor besvikelse. Hans hade lätt feber och kände sig slö, men redan nästa dag kunde han ha gått till jobbet om det inte vore för att han var tvungen att vara isolerad tills symptomen hade försvunnit.

”Det är helt enkelt en dålig kopia. Inte alls som den äkta varan. Jag förstår inte varför den är så populär just nu, för den är helt platt och saknar nyanser och är inget som folk borde slösa sin tid på”, avslutar han.

Verkligen överskattat att bli gammal

De gyllene åren är egentligen inte så gyllene, visar ny forskning. Tvärtemot är ålderdomen övervägande präglad av bitterhet, smärtsamma sjukdomar och död. Att nå en

error: Innehållet är skyddat!