78-åring stämmer tobaksbolag: Blev lovad tidig död

Preben Lundén har rökt hela livet för att vara säker på att inte bli gammal, men som 78-åring vill han nu stämma ett tobaksbolag. ”Deras produkt fungerar ju inte” säger han.

Att slippa äldreboende och pensionärsbudget kan låta som en dröm för de flesta, och det är en dröm som Preben Lundén från Hököpinge alltid strävat efter att göra till verklighet. När han var barn berättade hälsomyndigheterna och hans föräldrar för honom att han skulle dö i förtid om han började röka.

”Jag har aldrig varit så entusiastisk över livet och tänkte att det bara kommer att bli värre när man blir gammal” säger Lundén som på grund av utsikten att dö i förtid har rökt ett paket gula Blend om dagen sedan 14 års ålder.

Ta biljetten innan 70

Preben Lundén är dock fortfarande i livet och vid god hälsa som 78-åring. Det berättar den besvikne pensionären när Dagens Dagblad möter honom i radhuset i Hököpinge, där Lundén till sin stora ilska fortfarande bor med sin fru Susanne och deras två hundar.

”Jag känner mig helt och hållet grundlurad. Hela mitt liv har jag skött rökningen för att slippa undan mitt jättetråkiga liv. Men nu står jag här bedragen. Skräpet de sålt mig fungerar inte alls” säger den frustrerade pensionären.

Preben Lundén förväntade sig inte att cigaretterna skulle vara ett mirakelmedel men tänkte att de 20 dagliga blossen skulle garantera en inte alltför hög ålder.

”Nu närmar jag mig snart 80, och det var för farao inte meningen”.

Inte en skymt av pensionsbesparingar

Preben Lundén har därför beslutat sig för att stämma Philip Morris som är producenten bakom gula Blend.

”Naturligtvis vill jag ha mina pengar tillbaka. Jag har lagt cirka tre miljoner kronor på cigaretter under åren” säger Lundén som har ekonomiska problem eftersom han fortfarande är vid liv.

”Jag har ju planerat min ekonomi utifrån att jag skulle ha varit död för längesen. Jag äger inte en skymt av pensionsbesparingar” avslutar han.

error: Innehållet är skyddat!