Friår blir friliv

Tusentals svenskar har utnyttjat möjligheten till friår och tagit ledigt från sitt arbete samtidigt som en arbetslös fått möjligheten att komma in på arbetsmarknaden.

Efter framgångarna med friår lanserar staten nu friliv. Tanken är att den som vill kan ta fritt från sitt liv och ersättas av någon som tidigare saknat ett liv. Frilivsprojektet har redan pågått som försöksprojekt i tre skånska kommuner under några månader och samtliga inblandade är nöjda med resultatet.

– Jag nappade direkt när Arbetsmarknadsstyrelsen kontaktade mig. Jag var så trött på mitt liv, säger Nils Backer, 47, revisor från Sölvesborg. Nils tog time out från sitt liv och ersattes av Tuva Fugleberg, 23.

– Det här är kanske inte vad jag tänkt mig men jag mådde så dåligt tidigare. Vad som helst är bättre, säger Tuva Fugleberg.

Nils Backers fru och två barn var till en början direkt kritiska till bytet men har vant sig vid Tuva. Att ersätta en småbarnspappa i 40-årsåldern med en ung kvinna i 20-årsåldern är inte helt lätt, medger Rebecca Finne på Arbetsmarknadsverket.

– I det här fallet har det gått över all förväntan. När frilivsprojektet blir rikstäckande kommer vi också att kunna göra bättre matchningar, säger Rebecca Finne.

Nils Backer saknar inte sitt gamla liv det minsta och tror att friliv blir en räddningsplanka för många som befinner sig i samma situation.

Tuva Fugleberg fick under ett par veckor före bytet lära sig allt om Nils Backer, alltifrån hans arbetsuppgifter till barnens födelsedagar.

– Jag kände hur mitt liv sakta fylldes med mening, säger Tuva, som under flera år helt saknat mål i livet.

Från och med den första juni blir det möjligt för alla svenskar som vill att ansöka om friliv. Riksdagen röstade igenom förslaget med bred majoritet och många politiker rapporteras vara intresserade av friliv för egen del. Ur rent samhällsekonomiskt perspektiv är frilivsprojektet förödande, men finansministern sammanfattar regeringens inställning i fyra ord.

– Pengar är inte allt.

Forskare kartlägger DNA i ris

Forskare har slutfört sin undersökning om DNA-serien i en av världens mest använda basfödor; riset. Det var en svår uppgift eftersom man har upptäckt att

Eftersom jag är man

Eftersom jag är man så kommer jag att försöka dra upp låsknappen med en ståltråd när jag har råkat låsa in mina nycklar i bilen.

error: Innehållet är skyddat!