Friår blir friliv

Tusentals svenskar har utnyttjat möjligheten till friår och tagit ledigt från sitt arbete samtidigt som en arbetslös fått möjligheten att komma in på arbetsmarknaden.

Efter framgångarna med friår lanserar staten nu friliv. Tanken är att den som vill kan ta fritt från sitt liv och ersättas av någon som tidigare saknat ett liv. Frilivsprojektet har redan pågått som försöksprojekt i tre skånska kommuner under några månader och samtliga inblandade är nöjda med resultatet.

– Jag nappade direkt när Arbetsmarknadsstyrelsen kontaktade mig. Jag var så trött på mitt liv, säger Nils Backer, 47, revisor från Sölvesborg. Nils tog time out från sitt liv och ersattes av Tuva Fugleberg, 23.

– Det här är kanske inte vad jag tänkt mig men jag mådde så dåligt tidigare. Vad som helst är bättre, säger Tuva Fugleberg.

Nils Backers fru och två barn var till en början direkt kritiska till bytet men har vant sig vid Tuva. Att ersätta en småbarnspappa i 40-årsåldern med en ung kvinna i 20-årsåldern är inte helt lätt, medger Rebecca Finne på Arbetsmarknadsverket.

– I det här fallet har det gått över all förväntan. När frilivsprojektet blir rikstäckande kommer vi också att kunna göra bättre matchningar, säger Rebecca Finne.

Nils Backer saknar inte sitt gamla liv det minsta och tror att friliv blir en räddningsplanka för många som befinner sig i samma situation.

Tuva Fugleberg fick under ett par veckor före bytet lära sig allt om Nils Backer, alltifrån hans arbetsuppgifter till barnens födelsedagar.

– Jag kände hur mitt liv sakta fylldes med mening, säger Tuva, som under flera år helt saknat mål i livet.

Från och med den första juni blir det möjligt för alla svenskar som vill att ansöka om friliv. Riksdagen röstade igenom förslaget med bred majoritet och många politiker rapporteras vara intresserade av friliv för egen del. Ur rent samhällsekonomiskt perspektiv är frilivsprojektet förödande, men finansministern sammanfattar regeringens inställning i fyra ord.

– Pengar är inte allt.

SVT söker ny vd

Sveriges Television söker en ny vd som ska styra och ha ansvaret över alla medarbetare på SVT. Vi tror att du är i medelåldern och

Tobaksbolag stämmer livstidsrökare

Schwartz AB, som tillverkar cigarettmärkena Camel, Blend och Prince, meddelade idag att bolaget kommer att väcka åtal mot Torsten Petersson. Peterssons läkare informerade honom nyligen

Akrylamid inte så farligt trots allt

En ny undersökning från en grupp svenska forskare motsäger de tidigare undersökningar som i maj förra året fick livsmedelsverket att gå ut med en varning

Internet går i konkurs

Ledningen för det globala kommunikationssystem som kallas ”internet” gav idag upp och lämnade in en konkursansökan. Internet förväntas stängas av inom en vecka. På en

error: Innehållet är skyddat!