A Dandruff Story: Ett fängslande drama om en modig kvinnas kamp mot mjäll

Skuren enligt samma mall som vilken annan Hollywood-film om mjäll som helst, skildrar A Dandruff Story en kvinnas modiga kamp för att mot alla odds vinna över en fruktansvärd mjällsjukdom som hotar att ta allt ifrån henne. Spoiler alert!

Solen skiner från en molnfri himmel. Kameran panorerar över staden och zoomar långsamt in på en elegant ung kvinna som självsäkert går mot en bil, vars förare står redo att öppna dörren för henne. Redan när namnen på filmens regissör, producent och huvudskådespelare bleknar över skärmen får vi veta att kvinnan, Elaine Madison, lever ett tryggt och lyckligt liv utan sorger och bekymmer.

Fram till en morgon när en något kliande hårbotten, samt en förändring från dur till moll i bakgrundsmusiken, förebådar en kamp som Elaine vid denna tidpunkt i filmen fortfarande är lyckligt omedveten om.

En ödesdiger diagnos

Klådan utvecklas och hos läkaren hör Elaine de ord som på en bråkdels sekund vänder hela hennes liv upp och ner: Du har mjäll!

Detta blir början på ett nytt liv för Elaine. Hon måste nu söka djupt inom sig för att finna styrkan att kämpa mot de vita flingorna, som i allt större mängder snöar ner från hennes tidigare så friska och glänsande hår. Hjältemodigt håller hon fanan högt, även när de första hoppfulla försöken med vanligt mjällschampo från snabbköpet misslyckas och hon måste ta till allt tuffare metoder.

I en särskilt stark och gripande scen ser du Elaine sitta framför spegeln med skräcken i ögonen. Under några gripande ögonblick kämpar hon sammanbitet för att tvinga sig själv att hålla händerna i en klibbig, illaluktande och receptbelagd hårbehandling, som noggrant måste gnidas in för att täcka hela hårbotten.

Böjd och utmattad går hon sedan in i duschen, där den slemmiga massan slår mot golvet i tunga klumpar. I närbild följer kameran klumparna hela vägen ner genom golvbrunnen och vidare in i avloppssystemet med sina råttor och vidrigheter. Sedan letar bilden sig upp igen och vi befinner oss mitt i läkarens konsultation, där Elaine får det ödesdigra meddelandet: Vi kan inte göra mer för dig.

En oväntad handuträckning

Övergiven av både läkemedels- och skönhetsindustrin måste Elaine ta till alternativ behandling – en resa som tar henne längre och längre in i stadens slumkvarter, där hjärtlösa kvacksalvare girigt tjänar på den nedbrutna kvinnans desperation. Hon är blott en skugga av sitt forna jag, när hon plötsligt möter en man som med charmig accent frågar henne om vägen.

Mannen är Kjetil – en norsk hudläkare som med sin orädda inställning till hudvård, och ett leende som en ung Leonardo diCaprio, ger hoppet tillbaka till Elaine. Försiktigt och tålmodigt vinner han hennes förtroende. Snart initierar han en behandlingsplan baserad på lika delar kärlek och den senaste kunskapen från världens ledande mjällforskningslaboratorier.

Efter en intensiv och stämningsfull kurs avslutas filmen med att Elaine och Kjetil hand i hand går till läkaren, som med glädjetårar bekräftar att Elaine har vunnit kampen: Din hårbotten är helt mjällfri!

Dagens Dagblad ger A Dandruff Story 5 av 6 cembalosträngar. Den är gripande och fängslande, även om dess dramatiska kurva följer exakt samma mall som alla andra filmer om mjäll.

error: Innehållet är skyddat!