Brunch leder till livsleda på Solkusten

En ny undersökning från American Health Institute visar att den populära måltiden brunch kan öka risken för depression och psykisk obalans. Flera brunchätare bekräftar tendensen.

Glöm allt som heter pannkakor med sirap, grekisk yoghurt och sprött bacon om du vill hålla dig mentalt frisk. Det är rådet från den erkända organisationen, American Health Institute, som forskar i sammanhang mellan kost och psykisk hälsa.

En nyligen offentliggjord undersökning visar att ett för höjt intag av den kulinariska hybriden mellan frukost och lunch är skadligt för psyket. Forskarna bakom undersökningen har kommit fram till resultatet genom att följa en grupp på 1000 personer av båda könen, som ätit brunch sedan 2001. Hela 92 % av denna grupp känner sig i dag drabbade av tungsinthet och suicidalt beteende.

En ångestfull affär

Britt-Marie Carlsson, 34, har märkt på sin egen kropp hur för mycket brunch kan försämra livskvaliteten. Sedan 2003 har hon och hennes väninnor regelbundet träffats för brunch på ett café i Marbella eller hemma hos varandra.

”I början var det ett jättemysigt sätt att umgås på, särskilt eftersom vi kunde sitta i flera timmar med maten och småprata och njuta av klimatet”, minns Britt-Marie, som också kommer ihåg hur hon lade ner många timmar i sitt kök på att hitta på nya läckerheter som sparris-valnötsfrittata och jordnötsglaserade minichorizo.

Men efter ett par år började det gå nerför. ”Efter en brunch var mitt humör i botten. Jag behövde flera dagar på mig att återhämta mig och hade ingen lust att göra något, inte ens spela golf med maken”, förklarar Britt-Marie, som till sist var tvungen att söka professionell hjälp.

Även Christine Tophel kan berätta om hur det som skulle vara en avslappnande måltid i stället blev en dag i helvetet. Efter att ha brunchat på restaurangen El Suedueco i Fuengirola flera helger i streck, blev Christine så dålig att hon en söndag i mars fick läggas in med akut ångest på universitetssjukhuset i Malaga, där hon tillbringade fyra veckor.

Näringsexpert glad åt undersökningen

Näringsexperten och coachen Chris MacDonald har med stor oro följt spaniensvenskarnas ökade förkärlek för brunchen, sedan de började äta den 1999.

”I USA kunde jag med egna ögon konstatera hur överätandet i flera timmar påverkar vår hormonbalans och gör en nedstämd. Därför kan jag bara beklaga att brunchbufféer blivit en återkommande trend på nästan alla caféer här nere på Costa del Sol”, förklarar Chris MacDonald, som är glad att undersökningen ger vetenskapligt stöd för de negativa konsekvenserna brunchen har.

Undersökningen säger inget om vilka matvaror som är särskilt farliga men betonar dock det kända vetenskapliga faktum att äggröra ökar känslan av apati. Britt-Marie Carlsson har idag återfunnit sin inre balans men har lärt sig att tacka nej till väninnornas brunchinbjudningar:

”Om du bjuder mig kommer jag gärna över på en kopp morgonkaffe men sedan går jag igen efter en timme. Annars kan jag helt enkelt inte hålla mig.”


Översättning: CE översättningsbyrå

Återvinning – Myt eller fakta

Återvinning har utövats under största delen av mänsklighetens historia och de senaste decennierna har den blivit en viktig del i kampen mot miljöförstöringen, men många

error: Innehållet är skyddat!