Ligan följer No-Bol och lämnar landet

Senast i raden av svenska företag som lämnar Sverige för billigare produktion i låglöneländer är Basketligan.

– Det är en idé som vi funderat på länge, säger Janne Korgh marknadschef för Basket Sverige. Ända sedan vi tog hit Glenn Berry på 70-talet har vi väntat på att Svensk Basket ska lyfta. Tanken var väl också Sverige kanske inte skulle vara självförsörjande, men i alla fall få fram någon spelare av någorlunda klass. Men… Janne skakar uppgivet på huvudet och det är förståligt.

Just rankas Sverige på 67:e plats i basketvärlden, efter föga omtalade idrottsländer som Jordanien, Mali och Panama. Faktum är att man bara har sex lag bakom sig i världsrankingen. Något som får konsekvenser.

– Våra skatteregler har lockat hit träningsskygga talanger, fyller Rune Splatterlind i, Head Coach, Sport and Money Manager, Planka Basket. Att spelarna bara får vistas i landet sex månader har gjort försäsongsträning meningslös och inte direkt höjt nivån på de inhemska spelarna, men det har varit lika för alla, fortsätter Rune.

Ligan behöver ett lyft och enkla tanken är därför, fyller duon i, att man genom en flytt till något lågskatteland ska kunna förlänga säsongen, höja kvalitén, utan att för den skull öka kostnaderna.

På direkt fråga från Dagens Dagblad om flytten skulle ha något att göra med att sportens huvudsponsor No-bol dragit sig tillbaka efter misstankar om ekonomiskt svindleri och till vilket land man tänker flytta är man något svävande.

– Hittills har No-bol uppfyllt sina åtagande och även om det finns en del frågetecken så har vi just fått reda på att den mystiska ägarfamiljen Brownleigh inte bara är en släkt utan en hel stad, i Malawi Östafrika. Vi i Basketligan ser det bara som naturligt att spela där pengarna finns.

Exakt var pengarna finns är för tillfället oklart.

error: Innehållet är skyddat!