Svenskarna litar på Aktuellts historier

89 procent av svenskarna tror att Aktuellts historier är äkta. Det är enligt SVT:s generaldirektör, Maria Paraból, mycket upprörande. “Det har aldrig varit vår mening att föra någon bakom ljuset”, beklagar hon.

Enligt en undersökning genomförd av Dagens Dagblads egna analysinstitut, DD Analys, tror hela 89 procent av svenskarna på de berättelser som återspeglas av Aktuellt på SVT 1.

Endast 11 procent anser att berättelserna är “lite osannolika”, “mycket osannolika” eller “helt åt skogen”.

SVT:s generaldirektör, Maria Paraból, finner undersökningen bekymrande och tankeväckande. För det har aldrig varit avsikten att föra människor bakom ljuset.

Överraskad över vad folk hoppas på

DD Polls frågade bland annat angående historien om att artisten Sebastian ger ut en skiva efter 21 års tystnad (sändes i Aktuellt i torsdags, red.). Hela 98 procent bedömde att denna historia antingen var “fullt sannolik”, “mycket sannolik” eller “nästan sannolik”.

Paraból fortsätter: “Jag trodde att vi hade täckning för detta. Bara det att Sebastian skulle komma på att ge ut en skiva igen är ju tämligen långtgående. Men när vi även berättade att den folkkäre trubaduren var nervös inför utgivningen, hade jag inte en tanke på att någon skulle reagera på det.”

Mindre sammanblandning och tydlig ansvarsfriskrivning

Paraból menar att hela Aktuellts koncept nu måste ses över. Hon erkänner att en orsak till förvirringen kan vara att SVT:s nyhetstäckning är en otydlig sammanblandning av fakta och fiktion.

“Vi borde nog särskilja Aktuellts fiktiva historier helt från faktaelement som vädret och kulturnyheterna”, reflekterar hon och luftar dessutom tanken att ha en blinkande faktaruta med texten: “Aktuellts nyheter är fiktiva”.

Hon erkänner emellertid att detta möjligtvis inte helt löser problemet:

“Man kan nog aldrig helgardera sig mot människor som tror att det man berättar är sanningen.”

Dansk anställd i butik i Köpenhamn

Nu kommer det på nytt talas annat än svenska i Köpenhamns butiker. Ett av stadens varuhus har nämligen anställt en dansktalande medarbetare till arbetsgivarorganisationen Dansk

error: Innehållet är skyddat!