Babyspråk kan rädda ditt parförhållande

Ny undersökning visar att vuxna som talar babyspråk med varandra har större chanser att lyckas i sina parförhållanden.

Om du anser att choklad och rosenblad som strötts på sängen är receptet på ett förhållande med gnistor och evig kärlek, får du nog tänka om.

Den erkända amerikanska tidskriften ”Relationships in the 21st Century” avslöjar i en ny forskningsbaserad artikel att nyckeln till ett lyckat parförhållande är babyspråk. Och det räcker inte med att kalla varandra för baby.

Artikeln citerar en rad forskare som alla konstaterar att rutinmässig användning av babyspråk stimulerar hypotalamus. Det är det område i hjärnan som styr upphetsning och känslor och därmed gör oss ännu mer dragna till vår partner.

Köra i mammas bil

Tidigare har babyspråk bland kärlekspar ansetts motbjudande och vanhedrande för båda parter.

Särskilt singlar har haft det svårt med vänner som plötsligt titulerar varandra ”gulleplutt” och ”snuttis” men enligt artikeln kan det alltså löna sig i längden att ignorera höjda ögonbryn och uppgivna suckar från omgivningen.

Sexologen och forskaren i posttraditionella relationer vid Göteborgs Universitet, Kasper Kysk, medger att babyspråk kan blåsa liv i ett tynande förhållande. ”Mina fältstudier visar med all tydlighet att män som säger till sin partner ”Mig vill köra i mammas bil”, har 85 % större chans att få ut något av det till synes barnsliga uttrycket, än män som talar som en vuxen man.”

En väg genom krisen

Artikeln i Relationships in the 21st Century betonar att när man talar om sig själv i tredje person och höjer rösten till en annan oktav, minskar man risken för vrede och verbala konfrontationer i ett parförhållande.

Det kan Camilla och Mårten Barmark från Insjön bekräfta. De har pratat babyspråk de senaste 8 åren och är övertygade om att det hjälpt dem genom kriser i deras parförhållande.

”Vi använder det både till vardags och under semestern, när vi vill göra något extra för varandra. Till exempel älskar jag när Camilla kallar mig sin lille nalle och frågar om jag pluppat”, berättar Mårten som i många år lidit av magkatarr.

Paret ger inte mycket för vuxenspråk som de upplever skapar avstånd och likgiltighet mellan dem.

”Jag kallar alltid Mårten för pappi och kallar konsekvent spagetti för basketti och mage för magge. Det blir bara trevligare och mer intimt på det sättet” berättar Camilla entusiastiskt.


Översättning: CE översättningsbyrå

Man får rätt i något

I går på eftermiddagen hände det som skogsarbetaren Kjell Olsson aldrig trodde skulle ske. ”Min hustru och jag satt som vanligt och småpratade över eftermiddagskaffet.

error: Innehållet är skyddat!