Man kämpar mot luftberoende

“Jag slutade med cigaretter, alkohol, vitt bröd, rött kött och socker men mot luften är jag viljelös”, förklarar ung luftberoende göteborgare. Enligt ny forskning är han inte ensam.

Varje morgon när Mårten Hagelin kliver upp andas han in en aning luft. Och lite till. Och sedan ännu mer. Före frukosten är han uppe i flera hundra inhaleringar och här räknar vi inte in de många nattliga inandningarna. Kort sagt har Mårten ett problem och han är mycket medveten om det.

“Varje dag säger jag till mig själv: ‘Mårten, du kan leva utan luft, du kan göra det’ Och så försöker jag hålla mig ifrån det men det går inte mer än två till tre minuter och då mår jag så dåligt att jag måste andas in igen”, suckar den 28-årige göteborgaren.

Under de senaste åren har Mårten i övrigt lagt många andra farliga och beroendeframkallande substanser på hyllan: cigaretterna är borta, alkohol dricker han nästan aldrig, han rör inte vitt bröd eller andra tomma kolhydrater, och sedan i höstas lever han på en sträng vegansk diet.

“Det är flera månader sedan jag rört socker som inte kommer från frukt”, säger han stolt, men tittar sedan ner.

“Men så sent som för en sekund sedan tog jag lite luft.”

Viljestyrkan faller

Mårtens problem liknar många andra beroende: Begäret är så starkt att viljestyrkan faller. Även med hjälp av vänner och familj har det inte varit möjligt för honom att bli kvitt luften.

Men nu finns kanske hjälp på väg. En forskargrupp från Beroendecentret vid Sahlgrenska sjukhuset har nyligen färdigställt en omfattande rapport som visar att många fler än man tidigare antagit är beroende av luft.

“Vi var helt enkelt inte medvetna om problemets omfattning innan vi startade”, berättar professorn i antropologi och missbruksstudier, Vivianne Koksberg. Hon har lett gruppen som studerat flera hundra luftberoende.

Går ensamma i missbruket

“Du kan inte se på en person på en gång om han eller hon är luftberoende; det kan vara vem som helst. Din granne, din arbetsgivare, kassörskan; det finns inga utmärkande kännetecken, varken ekonomiska eller sociala”, förklarar Koksberg och menar att det därför behövs mer forskning på området och ett center där luftberoende kan få hjälp.

“De lever ju helt ensamma med sitt missbruk, och till skillnad från till exempel sex- och kärleksberoende finns ju inga experter de kan vända sig till.”

Mårten Hagelin har emellertid inte tid att vänta på hjälp i Sverige. Därför reser han till Los Angeles nästa vecka för att skriva in sig på Exhale Center for Air Addiction, världens hittills enda klinik för luftberoende.

“Exhale har gjort otroliga saker för en mängd kändisar: Elizabeth Taylor och Amy Winehouse var fullständigt hooked på luft, men i dag är de helt rena och behöver inte ämnet längre!”

Med ett förhoppningsfullt leende avslutar han:

“Jag hoppas att det blir jag en dag.”


Översättning: CE översättningsbyrå

Mirakelmedlet placebo kommer till hyllorna

Det fungerar ju på otroligt många sjukdomar, säger läkemedelsbranschen och hänvisar till ett otal vetenskapliga undersökningar, där placebo gett gynsamma effekter. Och det helt utan

error: Innehållet är skyddat!