Folkhälsopaket gör vilda djur till entusiastiska vegetarianer

De nya avgifterna på ohälsosamma livsmedel har tvingat djurparkerna att tänka i nya banor: Nu ska djuren äta fräsch vegetarisk mat, fimpa cigaretterna och ersätta insektsföda med soja och fitness. Det har gett oss gladare och mer energiska djur på Borås djurpark.

På grund av de nya livsmedelsavgifterna har Borås djurpark gått igenom en större omläggning av budgeten för 2020. Med de nya avgifterna blev det nämligen plötsligt svårt att avsätta medel till den planerade ombyggnationen av rovdjursanläggningen. Det berättar chefen för Borås djurpark, Ingemar Leijon.

“Vi kunde tämligen snabbt konstatera att våra rovdjur skulle äta kött för varenda krona i budgeten. Så vi stod mellan valet att låta djuren svälta eller att ge dem större rörelsefrihet”, berättar Ingemar Leijon.

Borås djurpark ansökte därför i första omgången hos regeringen att få maten till djurparkens djur undantagen från de nya avgifterna. Detta avvisades dock av hälso- och sjukvårdsminister Anna-Lena Pulsén (S).

“De nya avgifterna drabbar framför allt de sämst bemedlade i samhället, så varför inte även lejon?” löd svaret till Borås djurpark.

Nya tanker kring rovdjursmat

Efter regeringens avvisande var ledningen för Borås djurpark tvungna att tänka om. Kunde man kanske hitta ett sätt att säkra djurens kost och samtidigt få medel att genomföra den planerade ombyggnaden?

“Det var en nyanställd djurskötare som plötsligt fick oss att se problematiken i nytt ljus: Det handlade helt enkelt om att tänka i helt nya banor när det gäller mat till djurparkens djur”, förklarar Ingemar Leijon.

Det innebär att djurparkens rovdjur idag har en vegetarisk dag i veckan och två dagar med färsk fisk. Dessutom får de massor av grönsaker. Härmed har man både sparat mycket pengar och fått betydligt gladare djur.

“När det kommer in en djurskötare till lejonen kommer de springande, efter att tidigare bara legat och latat sig”, säger Ingemar Leijon och berättar att upptäckten inneburit att man nu reviderat matplaneringen för hela djurparken.

“Myrslokarna får nu soja i stället för myror, ormarna blir matade med allt från körsbärstomater till pumpor, och tigrarna får grönsakssoppa och hembakat bröd. Även de djur som innan inte åt kött har fått nya menyer. De nya punktavgifterna på tobak har exempelvis inneburit att våra stora schimpanser nu fått nikotinplåster istället för att röka pipa. Det innebär att de inte hostar så mycket på morgnarna.”

Underskott vände till överskott

De nya tankarna kring foder har inte bara bidragit positivt till djurens humör och hälsa, de har faktiskt vänt Borås djurparks budget från underskott till överskott. Det eftersom den nya maten visat sig vara billigare än den gamla var innan införandet av avgifter.

Så nu är byggandet av rovdjursanläggningen igång igen – samtidigt som de extra medlen gett utrymme för nya idéer.

“För de sparade pengarna har vi beslutat att inrätta ett fitnesscenter i den nya rovdjursanläggningen”, avslöjar Ingemar Leijon.

“Här kommer tigrarna till exempel ha möjlighet att effektivt träna nack- och ryggmuskler, istället för att de i sitt normala beteende primärt bara tränar ben- och käkmusklerna.”

Ledningen för Borås djurpark gläder sig åt att kunna mäta resultaten från fitnessanläggningen och har redan nu planer på att även installera träningsanläggningar hos djurparkens övriga djur. Särskilt bedömer man att sengångarna kommer ha glädje av ett löpband.


Översättning: CE översättningsbyrå

error: Innehållet är skyddat!