Mellanchef: Ja, teambuildingen var bara en ursäkt för värdshus och fest

En mellanchef på ett medelstort företag erkänner att avdelningens viktiga teambuildingseminarium enbart var en ursäkt för att komma bort från arbetsplatsen och festa på företagets bekostnad.

Jubel uppstod hos de 12 anställda på IT-avdelningen på ett företag som tillverkar ointressanta men praktiska saker, när avdelningschefen berättade att hela avdelningen skulle på teambuildingseminarium. Kursledaren var en före detta flodpråmsskeppare som skulle förbättra samarbetet med praktiska övningar.

Ölandsbron av sugrör

Det var i alla fall den officiella förklaringen. För idag kan Dagens Dagblad avslöja att mellanchefen var helt klar över att seminariet enbart var en ursäkt för att komma bort från kontoret, äta god mat och dricka öl på företagets bekostnad på kvällen.

“Självklart vet jag att det är meningslöst. Det vi arbetar med är administration av Exchange-servrar, anpassning av mycket specialiserad CAD-mjukvara och den typen av jobb. På teambuildingseminariet lärde vi oss hur man identifierar sin inre fågelart och bygger Ölandsbron av sugrör. Kursledaren är en snubbe vars spjutspetskompetens är att segla flodpråmar nedför Rhen. Hur användbart tror du själv att det var?” frågar mellanchefen retoriskt.

Trots de meningslösa övningarna ansåg samtliga anställda att de fått stort utbyte av seminariet. Det framgick i varje fall av den efterföljande utvärderingen. Därför kan man kanske anse att mellanchefen hade fel i sin bedömning av kursen som oanvändbar, men icke. Dagens Dagblad har talat med en av avdelningens anställda som förklarar situationen.

“Alla gav naturligtvis kursen bra betyg, även om vi vet att det var spilld tid och att vi arbetar vidare ungefär som vi brukar när vi är på kontoret. Men det finns självklart ingen som vill riskera att missa ett värdshusbesök och gratis öl framöver genom att säga sanningen.”

Mellanchefen erkänner att det kan vara problematiskt att göra något så meningslöst men försvarar sig med att även den högsta ledningen är nöjd med att mellanchefen är proaktiv och gör något som höjer medarbetarnas motivation. Därför betraktar han den typen av kurser som ett ”offerlöst brott”.


Översättning: CE översättningsbyrå

error: Innehållet är skyddat!