Datorentusiast i chock: Min nya PC blev blixtsnabbt föråldrad

En 23-årig datorentusiast var nära sammanbrott när han upptäckte att en PC som han köpt bara några månader tidigare redan blivit omkörd av nyare och bättre maskiner. Konsumentverket erkänner problemet men kan inget göra.

Den 6 augusti 2019 var Kasper Packman en lycklig man. Den 23-åriga servicemedarbetaren och ihärdiga datorspelaren från Blomstermåla hade precis köpt en sprillans ny PC och han hade inte sparat på något.

“Det var en så skön maskin. En splitterny CyberPower Gamer Xtreme med Radeon HD6850 grafikkort och en Intel Core i7 2600K-processor. Jag var på ett LAN-party med mina vänner och alla var imponerade över hur otroligt detaljerad och skarp bilden var.”

En kortvarig glädje

Men glädjen skulle inte vara länge. För några dagar sedan upptäckte Kasper Packman till sin fasa att en kompis skaffat en ännu bättre maskin.

“Det var min vän, Oliver, som kom till spelkvällen med sin nya maskin, som hade Intel Core 2 Extreme QX6850-processor och dessutom ett Radeon HD6990 grafikkort. Så stod han bara där och skröt om hur hans processor hade flera kärnor och var större än min – och vad skulle jag säga? Han hade ju rätt”, beklagar en till synes berörd Kasper Packman och fortsätter:

“Jag menar, det kan inte vara rimligt. Hur kan jag köpa något som bevisligen skulle vara det mest avancerade, bara för att några få månader senare upptäcka att det är föråldrat?”

Myndigheterna står maktlösa

Konsumentverket erkänner problemet och konsulenten Abu Bantha berättar att flera andra klagat över den korta föråldringstiden på datorer.

“Vi känner dessvärre till flera PC-konsumenter som upplevt samma sak som Kasper. Det förefaller som om det finns en skum kartell i branschen, där spelproducenterna ständigt tar fram mer krävande spel, vartefter hårdvarubranschen levererar den nödvändiga tekniken. På det sättet tvingar de konsumenten att ständigt uppgradera.”

Verket erkänner att de tills vidare inte kan göra något åt problemet med snabbt föråldrad konsumentelektronik.

“Vi vill gärna införa en klausul om att det inte får produceras nyare utrustning under en period på mellan 12 och 16 månader efter lanseringen av en toppmodell men den gällande internationella lagstiftningen står helt enkelt i vägen. Vi hoppas dock på att den kan komma på plats i EU-regi inom ett par år”, menar Abu Bantha.

Men en framtida lagändring kommer inte hjälpa Kasper. Därför sitter han nu med föråldrad hårdvara sedan en tid tillbaka.


Översättning: CE översättningsbyrå

Lever vi i en simulering?

Under de senaste åren har forskarna diskuterat om vi lever i en simulering, men vad betyder det egentligen och vad skulle konsekvenserna bli om vi

Facebook ersätter demokratisk process

Svenska politiker kommer att flytta val, lagförslag och andra parlamentariska grundpelare över till den sociala nätverken. Det självklara valet menar experter på nya medier. I

error: Innehållet är skyddat!