Fredrik från Hørning har slutat att använda vatten: ”Det är mycket bättre för miljön”

Det är svårt att finna dryckesvaror utan vatten men genom att bara dricka öl och rödvin blir det enklare för Fredrik Johnsen att ignorera samhällets hygiennormer och avhålla sig från att använda vatten för bad, rengöring och tvätta kläder.

”Jag har inte badat på åtta månader!”

Frede Johnsen från Hørning (en liten stad mellan Aarhus och Skanderborg) är en glad man. Efter flera försök lyckades han äntligen leva ett liv i överensstämmelse med sina värderingar.

”Jag har länge menat att det tär onödigt på klotets resurser när man använder en massa vatten varje dag. Varje gång jag vridit på vattenkranen, oavsett om det varit för att dricka, tvätta mig eller göra rent det som är runtomkring mig, har jag känt mig som ett miljösvin. Det är slut nu” jublar han.

Dricker bara öl och rödvin

Den största utmaningen har varit att få tillräckligt att dricka utan att använda sig av vatten. Här måste Fredrik kompromissa med sina principer.

”Jag dricker bara öl och rödvin. Jag vet ju att man använder sig av vatten för att framställa båda delarna, men det enda alternativet jag kunde komma på var mjölk och det ville jag för det första inte alls ha, och för det andra dricker ju kossorna också massa vatten” säger han.

Dessutom har öl och rödvin den fördelen att när vattnet har valts bort på andra områden i Fredrik Johnsens liv så har det blivit mycket trevligare. När man hela tiden har lite smuts på sig är det nämligen lättare att motstå frestelsen att falla för samhällets hygienstandarder.

Uppfattningen av dålig lukt är inlärd

”Vi har ju uppfostrats med en idé om att saker ska se ut och lukta på ett bestämt sätt. Och här måste man lära sig några nya kriterier när man slutar att använda sig av vatten” säger Fredrik Johnsen och förklarar:

”När man slutar att borsta tänderna och ta sig ett bad börjar kroppen att lukta på ett sätt som vi inte är vana vid. Vi har lärt oss uppfatta detta som en dålig lukt men i verkligheten är det ju så att vi luktar, och det kommer ju från naturen. Vi har bara vant oss vid att betrakta det som det sättet som en människokropp bör lukta eftersom våra liv har blivit så onaturliga.”

På samma sätt förhåller det sig till rengöring och när man tvättar kläder:

”Våra föräldrar har lärt oss att fett och fläckar på kläderna är äckligt och att vår omgivning ska vara fri från damm och smuts. Men det är ju bara för att man har lärt sig det av föräldrarna.”

Kalifornien förbjuder allt gjort av plast

Staten Kalifornien planerar att förbjuda alla produkter gjorda av plast. Snart kommer inga plastartiklar alls att vara tillåtna i Kalifornien; inga läskflaskor, vattenflaskor, nappflaskor, schampoflaskor,

error: Innehållet är skyddat!