Världens ledare lovar: Inom kort slutar vi att fördröja klimatåtgärderna

Om högst fem år ska världens ledare sluta skjuta upp verkliga klimatåtgärder. Det har de lovat varandra vid ett möte i Glasgow.

Konsekvenserna av klimatförändringarna börjar redan visa sig runt om i världen, med stigande temperaturer och mer extrema väderförhållanden. Stora delar av Tyskland drabbades till exempel av skyfall under sommaren, vilket kostade liv och förstörde egendom för miljarder.

Det krävs därför åtgärder vid COP26-mötet i Glasgow, där världens ledare samlas för att hitta lösningar på den hotande klimatkrisen. Och enligt de toppolitiker som Dagens Dagblad talat med är det efter den långa serien av klimattoppmöten dags att sluta skjuta upp minskningen av koldioxidutsläppen.

Slutar skjuta upp saker på fem år

”Vi närmar oss en punkt där vi måste göra något. Vi kan inte fortsätta att fördröja klimatåtgärder genom att säga att vi kommer att vara koldioxidneutrala om 30-40-50 år”, säger Nicola Sturgeon, Skottlands premiärminister, som står värd för COP26.

Enligt Nicola Sturgeon har politiker inte lång tid på sig innan de måste fatta riktiga beslut.

”Vi måste se varandra i ögonen och säga att det här med att skjuta upp besluten måste upphöra. Kanske inte just nu, men om fem år. Om fem år måste vi sluta fördröja klimatåtgärderna”, säger den skotska premiärministern.

CO2-neutralt innan solen slocknar

Samma sak från USA:s president Joe Biden. Enligt Biden kommer han att vara den siste presidenten som hoppas att klimatförändringarna ska lösas av framtida politiker i stället för att göra något själv.

”I ett ögonblick måste man göra något. Därför arbetar vi hårt för att undersöka när vi ska börja överväga att genomföra åtgärder för att minska koldioxidutsläppen”, säger USA:s president, som anser att han gör framtida politiker en tjänst genom att överlåta de svåra besluten till dem.

”Genom att fördröja och förvärra klimatförändringarna har vi gett framtida ledare en kris där de kan bevisa sitt värde. De borde tacka oss då. Det är bara några år bort”, säger USA:s president, som lovar att USA ska vara koldioxidneutralt ”någon gång mellan 2042 och det år då solen slocknar”.

Kalifornien förbjuder allt gjort av plast

Staten Kalifornien planerar att förbjuda alla produkter gjorda av plast. Snart kommer inga plastartiklar alls att vara tillåtna i Kalifornien; inga läskflaskor, vattenflaskor, nappflaskor, schampoflaskor,

error: Innehållet är skyddat!