Se upp för Greta och Erling – de är gamla i trafiken

Efter flera uppmaningar från skräckslagna bilister har Trafiksäkerhetsverket lanserat en kampanj som ska få äldre att öka farten på vägarna.

Erling V. Pihl på 87 vårar har en Opel Vectra med 2.0 liters turbomotor, 175 hk, 9,0 sekunders accelerationstid och en toppfart på 225 km/t. Men visaren på hastighetsmätaren har aldrig nått till mer än 70 – det var den gången på E4:an som det var på gränsen när det var rea på wienerkorv hos Korv-Otto i Arboga. Och det finns många som Erling, där hög ålder och låg fart utgör en fara för andra bilister.

Med lanseringen av kampanjen “Se upp för Greta och Erling – de är gamla i trafiken” ska skyltar med bilder på Greta och Erling sättas upp längs vägarna med uppmaningar som “Öka farten, Svensson!” och “Fy, foten bort från bromsen!”

Verket hoppas att skyltarna ska få de äldre att öka farten – eller helt slopa bilen.

I plurret

Greta Vind är 91 år gammal och kör fortfarande bil – eller rättare sagt körde. Nu står hennes Mazda 626 på verkstad efter att Greta förra veckan körde ner den i en sjö i Västerås.

”Ja, det var tokigt värre. Jag har ju blivit väldigt närsynt ska jag säga, så jag såg först skylten… ja, det var lite för sent och jag hamnade där nere i plurret”, förklarar Greta som sedermera tackat ja till att vara ansikte åt kampanjen.

Bortsett från några småskråmor klarade sig Greta bra, och som tur var även de tre fiskarna som tvingades simma åt sidan när den röda Mazdan körde rakt ut i vattnet. Trots Gretas nedsatta syn och begränsade förmåga till att bedöma avstånd, kan hon inte lova att hon håller sig “bilfri” framöver. Inte heller nu när hon blivit kampanjflicka.

“Jag är ju en förebild för min generation, och när man kört under ett helt liv känner man ju vägarna så bra att man inte behöver kunna se”, förklarar hon.

Ropade “fartdåre” från vägrenen

Liksom Greta bestämde sig Erling V. Pihl också för att låna ut sitt ansikte till Vägverkets kampanj efter en otäck händelse på motorvägen.

”Plötsligt gick det mycket snabbt. De susade förbi med sådan farlig fart – och då blev jag lite galen”, berättar han. Utan att blinka körde Erling ut på vägrenen, där han stannade medan han ropade “FARTDÅRAR!” efter oförstående bilister på motorvägen.

Hittills har kampanjen haft önskad effekt. Enligt mätningar genomförda av Trafikverket har genomsnittshastigheten i åldersgruppen 75-85 ökat från 68,5 till 88,2 km/t.

Trots framgången har Dagens Dagblad dessvärre erfarit att Gretas syster (81) parkerade sin Ford Escort i tvättstugan hos en barnfamilj på väg hem. Detta inträffade när hon förlorade kontrollen över bilen. Inte på grund av farten, som uppmättes till 64 km/t. Koncentrationen försvann när hon såg en skylt med sin syster på två gånger tre meter längs vägen.


Översättning: CE översättningsbyrå

Svenskarna litar på Aktuellts historier

89 procent av svenskarna tror att Aktuellts historier är äkta. Det är enligt SVT:s generaldirektör, Maria Paraból, mycket upprörande. “Det har aldrig varit vår mening

error: Innehållet är skyddat!