Goda nyheter för grymtskrattarna

Är du en av de som ibland grymtar när du skrattar? Då finns det goda nyheter för dig. För även om det är total pinsam brist på självkontroll är det inte hälsofarligt.

Vem känner inte för att dela ett gott skratt med några vänner för att plötsligt få upplevelsen förstörd av en genomträngande grymtning? Kanske är du även själv en av dem som generar dina vänner med dessa mindre charmiga grymtljud?

Oavsett om det gäller dig själv eller bara någon du känner, så vet du säkert att det är ett mindre fördelaktigt sätt att rikta uppmärksamheten mot sig själv. De flesta förebrår dem som hånar och pekar finger.

Enbart sociala konsekvenser

Men det finns hopp för grymtskrattarna. En nyligen offentliggjord undersökning från Ghent University i Belgien visar nämligen att grymtljuden inte är hälsofarliga. Professor i bioantropologi, Joost Van Huylenbroeck, berättar:

“Grymtskrattarna löper ingen ökad risk för hjärtsjukdom eller cancer. De drabbas heller inte oftare av migrän, gikt eller diabetes. Och faktiskt löper grymtskrattarna lägre risk att drabbas av Parkinsons sjukdom än normala människor gör. De negativa konsekvenserna är uteslutande av sociala karaktär.”

Ingen avstigmatisering

Nasse Holm från Malmö är en av många svenska grymtskrattare. För honom är den en stor lättnad att hans hälsa inte är i fara.

“Nu väntar vi bara på att folk slutar göra narr av oss”, säger han. Men det är att begära mycket, menar Joost Van Huylenbroeck.

“Avsaknad av hälsorisker kan knappast användas som argument mot social stämpling”, fastslår han. “Naturligtvis kan man göra sig rolig på bekostnad av människor som låter som grisar när de skrattar.”


Översättning: CE översättningsbyrå

Hipsters: ADHD är passé

Svenska hipsters är trötta på att ständigt fler får diagnosen ADHD. Därför skippar de både medicin och diagnoser till förmån för mer sällsynta sjukdomar som

error: Innehållet är skyddat!