Elever i grundskolan: Lärarna är ”överjobbiga”

Svenska skolelever i årskurserna 1-7 anser att hela 75 procent av alla lärare är antingen ”överjobbiga” eller ”väldigt borta”. Det visar en omfattande undersökning genomförd av Skolverket. Och lärarna är mycket nöjda med resultatet.

Svenska skolelever är inte nöjda med sina lärare. Det visar Skolverkets undersökning bland fler än tusen elever i klass 1 till 7. Även om anledningarna till missnöjet är mycket olika och spänner över allt från ”luktar ost” till ”för många läxor” är missnöjet tydligt.

Sara från 4C på Katrinebergsskolan i Skara kan verkligen känna igen den bilden som undersökningen visar.

“Förra onsdagen konfiskerade hon (Saras klassföreståndare, red.) min mobil, bara för att jag hade glömt att stänga av den under lektionen. Och jag hade inte ens hört att det ringt in! Hon har också sagt att vi måste ha med oss Yum-Yum-nudlar på klassutflykten. Helt ärligt, det är ju väldigt strängt”, berättar Sara indignerat.

Talesmannen för Sveriges lärarförbund, Verner Wessla, är emellertid mycket nöjd med resultatet.

“Det är ju en bild vi kan känna igen från vår vardag. De flesta lärare upplever att det är ungefär tre fjärdedelar brats och en fjärdedel mönsterelever och lärarfavoriter i en normal klass. Det är ju glädjande att elevernas uppfattning om vardagen överensstämmer med vår.”

Ordförande i den tvärpolitiska organisationen Sveriges Elevråd, Jonas Kämpe, beklagar resultatet men påpekar att det är en oundviklig produkt av den senkapitalistiska utvecklingen.

“Den enda hållbara lösningen är väpnad revolution genomfört av en enhetsfront bestående av arbetare och studerande tillsammans. Alternativt kanske en extra roliga timmen men det är viktigt att understryka att det bara är ett delmål”, säger Kämpe.


Översättning: CE översättningsbyrå

Politiker i likgiltighetschock

En chockvåg gick genom det politiska Sverige, när riksdagsledamoten Johannes Burkha (MP) idag erkände att han ställde sig tämligen likgiltig till en skattemässig fråga om

Facebook ersätter demokratisk process

Svenska politiker kommer att flytta val, lagförslag och andra parlamentariska grundpelare över till den sociala nätverken. Det självklara valet menar experter på nya medier. I

error: Innehållet är skyddat!