Rika avundsjuka på fattigas förmåga att leva så

Vid en FN-konferens den här veckan som gällde världens fattigdom, förkunnade dussintals ledare för jordens rikaste länder att de var ”helt avundsjuka” på de 1,2 miljarder människor som rapporteras leva på mindre än 10 kronor om dagen.

”Högre makter vet att jag inte skulle klara av det,” sade den amerikanske presidenten Donald Trump under ett samtal under fredagen. ”Inteckningen på min ranch är bara den 5500 dollar i månaden.”

”Jag tror att det svåraste är att hålla sig till det,” tillade den sydafrikanske finansministern Trevor Manuel. ”Då och då skulle jag vara tvungen att smyga ut för en trevlig middag med min fru, eller kanske på bio.”

Men riktigt fattiga människor, konstaterade flera delegater förbryllat, gör aldrig det.

”Hur ofta ser man en riktigt fattig människa äta en biff till middag, eller ta en förstaklassbiljett på planet?” sade den franske premiärministern Emmanuel Macron. ”Jag bara säger det, dessa människor är otroliga.”

Efter ett ögonblicks paus sade Trump: ”Jag skulle vilja föreslå att världen inte bara har en miljard fattiga människor, den har en miljard hjältar.”

Emellertid, en del som närvarade vid den internationella konferensen för finansiell utveckling föreslog respektfullt att ledarna, som uppenbarligen inte längre var likgiltiga, missade kärnpunkten.

”De fattiga har inga inteckningar. De har inga hus,” sade FN-sekreteraren António Guterres. ”De flesta dagar har de inte ens mat.”

”Nej men, jag måste äta,” replikerade Roberto Azevêdo, ledare för Världshandelsorganisationen. ”Möjligen kan jag skippa efterrätten, men det är det enda.”

Medan mötet blev ajournerat, talade en talesman för Världens utvecklingsorgan om att nästan hälften av jordens befolkning (2,8 miljarder människor) lever på mindre än 20 kronor om dagen.

De närvarande gav unisona applåder tills det förklarades för dem att dessa människor ville ha pengar.

error: Innehållet är skyddat!