Experter manar till panik

Det råder kaos på börserna världen över, och den svenska aktiemarknaden är fullständigt oförutsägbar. Ledande experter i ekonomi manar därför till panik, och understryker att det inte är dags att ta det med ro.

Först gick den ner. Sedan gick den upp. Och så ner, och upp och nu vet ingen om nedåtgången är på väg upp eller uppgången är på väg ner.

Så enkelt kan den aktuella situationen på den svenska aktiemarknaden förklaras. Det menar professorn i makroekonomi vid Handelshögskolan, Kasper Fridh.

“Det ser verkligen uselt ut”, förklarar han för Dagens Dagblad.

“Även om det varit värre har det också varit bättre, och även om det kan bli bättre igen kan vi dock frukta det värsta. OMX-index har löpt amok, och jag vill absolut rekommendera att handla överilat.”

Viktigt att ge upp lugnet

Börsanalytiker Helle Crona håller med. Hon understryker dock att även om det hela ser otroligt osäkert ut just nu, är sannolikheten trots att störst att allt blir värre.

Hon ser därför ingen anledning att bevara lugnet:

“Även om det just nu ser ut som att krisen löser sig, är utsikterna till förbättring i den realekonomiska situationen väldigt dystra. Den oro som avspeglar sig i OMX-index är bara toppen på isberget, och jag vågar lova att det slutar illa.”

Finansministern optimistisk

Finansminister Magdalena Spenderberg ser dock ljusare på framtiden än experterna.

“Regeringen har en ekonomisk lösning på väg och även om den inte kan lösa krisen på sikt kommer den att stabilisera situationen tillräckligt länge så att aktieägarna kan få ett andrum”, säger hon optimistiskt.

“Åtgärden kan jämföras med att kissa i byxorna för att hålla värmen. På det sättet ger vi befolkningen tid att samla kraft för en bra och sund panik.”


Översättning: CE översättningsbyrå

Stort företag får manlig chef

Ett stort svenskt företag får överraskande en manlig chef. Medarbetarna gläder sig för en manlig prägel med en mer aggressiv och auktoritär ledarstil. Fredag förmiddag

error: Innehållet är skyddat!